7 AMD X399-moederborden review: draadjesfeest met een rekenbeest

7 borden voor Ryzen Threadripper vergeleken

Door


Inleiding

Hoewel Intel met de astronomisch geprijsde Core i9's aan kop gaat in de multi-threaded benchmarks, biedt AMD met Threadripper nog altijd erg veel rekenkracht voor relatief weinig geld. Welk moederbord kun je het beste onder dit budgetmonster leggen? Wij testten zeven verschillende X399-moederborden (en daarmee het merendeel van het huidige marktaanbod).


Toen de eerste dual-cores voor desktopcomputers geïntroduceerd werden, konden weinig mensen zich voorstellen hoeveel cores een consumentenprocessor eind 2017 zou hebben. Met de komst van Ryzen eerder dit jaar is de druk toegenomen om in het instapsegment al vier cores aan te bieden. AMD deed vervolgens met Threadripper - naar verluidt begonnen als 'hobbyproject' bij de ontwerpers - een poging de poten onder Intels dure Skylake X-platform vandaan te zagen. Met succes: de grote concurrent verschoof zijn lineup en introduceerde daarbij de Core i9-serie. De prijzen van deze nieuwe serie liggen nog altijd hoger dan bij AMD's Threadripper, maar wie niet sterk afhankelijk is van prestaties per core en vooral een groot aantal threads kan gebruiken om werk te verzetten, moet laatstgenoemde platform zeker in overweging nemen.

Videobewerken en renderen, al dan niet meerdere projecten tegelijkertijd, zijn gebruikersscenario's waar een Threadripper zijn meerwaarde kan bewijzen. Ook het grote aantal PCIe-lanes van deze processors op de TR4-socket zijn onderscheidend. Wie aan de slag gaat met een flinke NVMe RAID-opstelling kan bijvoorbeeld een Threadripper gebruiken. Ter illustratie: de Ryzen Threadripper 1900X heeft 64 PCIe-lanes, en is momenteel vanaf 470 euro te koop, waar zelfs Intels topmodel - de Core i9 7980XE - blijft hangen op 44 PCIe-lanes en meer dan vier (!) keer zoveel kost.

Om veel threads voor weinig geld aan het werk te zetten, kun je dus prima met Threadripper aan de slag. Met de processor zit het wel goed, maar welk moederbord kun je het beste kiezen om de allergrootste Ryzens op te plaatsen? In deze roundup vergelijken we zeven moederborden met de TR4-socket. Eerst bespreken we per merk wat de opvallende zaken zijn, en in de benchmarks vergelijken we vervolgens de prestaties.


Lees ook deze moederbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*