14 design beeldschermen review: moeders mooiste monitoren

14 24- en 27-inch full hd beeldschermen met aandacht voor uiterlijk

Door


Inleiding

Computerapparatuur in de huiskamer is voer voor huiselijke discussies, maar een mooie monitor kan helpen het pleit te beslechten. Het is weer eens een wat andere manier om naar de markt te kijken, maar er valt genoeg te kiezen als het oog ook wat wil. We testten 14 bevallige beeldschermen.


Hoewel de meerderheid van de computerkopers tegenwoordig opteert voor een laptop, betekent dat wat ons betreft niet, dat een aparte monitor daarmee een overbodige aanschaf is geworden. Wie wat langer achter de notebook zit, doet ogen en rug geen plezier met werken op het ingebouwde beeldscherm. Zelfs als dat een exemplaar is met fatsoenlijke beeldkwaliteit (wat eerder uitzondering dan regel is) biedt het veelal óf te weinig werkruimte, óf te kleine pixels om comfortabel mee te werken.

Een externe monitor is wat ons betreft essentiële randapparatuur voor wie meer doet dan even webbrowsen of facebooken op de bank. Of je nu je administratie bijwerkt of je vakantiefoto’s organiseert, het gaat een stuk prettiger met een los beeldscherm. Daar is natuurlijk meer dan voldoende keus in, getuige ook onze vele vergelijkende tests. Bij Hardware.Info kijken we daarbij doorgaans eerst naar de techniek, en dus zijn het gebruiksdoel of technische aspecten dan maatgevend bij de samenstelling van een testveld. Dit keer doen we het net even anders.

Design centraal

We kunnen ons goed voorstellen, dat velen de aanschaf van een apart scherm achterwege laten, omdat de meeste kamers niet echt opfleuren van een doorsnee zwarte computermonitor. Hét voordeel van een laptop is immers voor heel wat gebruikers, dat hij uit het zicht kan worden gezet, wanneer hij niet nodig is. Dat is lastiger met een extern beeldscherm. Gelukkig zijn er heel wat fabrikanten die zich moeite getroosten om hun monitor te voorzien van een mooi uiterlijk, met fraaie lijnen, dunne schermranden en luxe materialen. Zaken waar we bij Hardware.Info doorgaans hooguit in het voorbijgaan even melding van maken, maar die dit keer centraal stonden bij de selectie.

Let wel, ook voor deze test wegen we het design niet mee in het eindoordeel. Over smaak valt immers niet te twisten. Echter, we wilden wel een selectie laten zien van beeldschermen die uiterlijk even wat anders zijn dan de doorsnee exemplaren die de meeste lezers zullen kennen van de plank bij het lokale elektronicawarenhuis. Om die reden nodigden we alle fabrikanten uit een of meer modellen op te sturen voor een test, waarbij het voornaamste criterium was, dat er bij het scherm was nagedacht over het uiterlijk. Daarnaast moest het niet al te duur zijn. Als je gaat winkelen met meer dan 500 euro op zak, kom je namelijk al snel thuis met een mooi beeldscherm: wie zoveel uitgeeft, verwacht ook iets bijzonders qua uiterlijk op het bureau te zetten. Aan 34” uwqhd- of 43” uhd-beeldschermen besteden we echter al geregeld aandacht, dus als je zulke diepe zakken hebt, raden we je aan om zeker de recente tests daarvan te bekijken – en onze site in de gaten te houden, want er gebeurt genoeg op dat vlak.


Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*