39 700-850W voedingen review: power voor je Skylake-X of Threadripper

High-end voedingen voor high-end desktops

Door


Inleiding

Skylake-X en Threadripper CPU’s, en GTX 1080 Ti en Vega GPU’s hebben één ding gemeen: ze verbruiken veel energie. Wil je een high-end systeem bouwen, dan is het dus zaak om een bijpassende voeding te kiezen. Wij testten 39 modellen die 700 tot 850 watt kunnen leveren.


De afgelopen jaren zijn een we een beetje verwend geraakt met processors die met elke nieuwe generatie niet alleen betere prestaties boden dan hun voorgangers, maar daarbij ook nog eens minder energie verbruikten. Recent lijkt aan die trend vooralsnog een einde gekomen te zijn. Intel’s nieuwe high-end Skylake-X processors verbruiken (mede door toepassing van meer rekenkernen) érg veel energie, wat ook geldt voor AMD’s Ryzen Threadripper. Hoewel Nvidia’s 10-serie GPU’s door de bank genomen minder energie verbruiken dan de modellen uit de 9-serie, verbruikt de 1080 Ti (dankzij een enorme hoeveelheid transistors) toch meer dan alle andere gangbare Nvidia GPU’s van de afgelopen jaren.

AMD laat momenteel een jojo-effect zien. Waar je de high-end R9 kaarten prima kon gebruiken als een extra straalkachel, waren recente (midrange) GPU’s uit de RX500-serie juist relatief zuinig. De terugkeer in het high-end segment met Vega betekent echter ook een terugkomst van stroomverslindende videokaarten: het topmodel uit de nieuwe serie kan ruim 300 watt verbruiken onder load.


Met een 16-core processor, of die nou van AMD of van Intel is,
is een forse voeding geen overbodige luxe.


Vergelijken

In deze review besproken 40 producten

  Meer producten (40)  

Lees ook deze voeding artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*