20 usb-c flashdrives review: sticks voor de toekomst

Handige mobiele opslag voor de moderne laptop en telefoon

Door


Alleen een connector

We schreven het al, maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: usb type-c is niets meer of minder dan een connector, de aanduiding zegt helemaal niets over de mogelijkheden. Er zijn type-c-aansluitingen die niet meer dan usb 2.0 bieden, maar 3.0 (“3.1 gen 1") en het snellere 3.1 gen 2 en Thunderbolt 3 zijn ook mogelijk. Het is echter zeker niet zo, dat een usb type-c aansluiting betekent dat je te maken hebt met een snelle usb 3.1 verbindingsmogelijkheid, een veelgemaakte fout, waar fabrikanten en de usb standaardenorganisatie vrolijk aan bijdragen door niet duidelijk te vermelden hoe snel de toegepaste interface is.


Sticks zijn er in allerlei vormen.

Naast de diverse protocollen om bestanden over te zetten, is het soms ook mogelijk om een videosignaal en/of voeding via deze aansluiting te leveren of af te nemen. Wederom is zelden duidelijk wat een apparaat wel en niet in de mars heeft op dit vlak. In de meeste gevallen blijft het gissen, welke mogelijkheden er achter de connector schuil gaan. Veruit de beste variant is dan ook Thunderbolt 3, want dat protocol biedt alle toepassingsmogelijkheden. Voor flashdrives is in elk geval het merendeel van de opties niet van belang, aangezien die geen extra voeding nodig hebben en ook niets te maken hebben met een beeldsignaal.

Makkelijker delen

Het voordeel van type-c is dat de connector veel kleiner is, waardoor apparaten met deze aansluiting veel dunner en platter kunnen zijn. Een tweede belangrijk voordeel is dat het niet langer uitmaakt hoe je de connector in de aansluiting stopt, het past altijd. Dat maakt hem ideaal voor verbindingen die je vaak moet maken, zoals het aan de lader leggen van je smartphone of tablet, maar ook voor het even inprikken van een stickje.

Omdat we de aansluiting zowel op smartphones en tablets, maar ook op steeds meer pc’s aantreffen, is deze ideaal om data uit te wisselen tussen de mobiele wereld en die van pc’s. Om dat extra te vergemakkelijken, hebben de meeste fabrikanten ervoor gekozen om hun sticks met twee aansluitingen uit te rusten: de nieuwe c-verbindingsmogelijkheid en de vertrouwde platte type-a-aansluiting. Heeft je computer al c, dan kun je die natuurlijk ook gebruiken om zo’n stick met je computer te koppelen.

Als je een stick wil gebruiken om tussen je computer en mobiele telefoon data uit te wisselen, moet je wel rekening houden met het bestandssysteem. De meeste Windows-computers formatteren geheugensticks standaard met NTFS. Heel handig en veilig, maar helaas kan Android hier niet standaard mee overweg. Wel vind je in de PlayStore apps die dit probleem voor je op kunnen lossen. Het antieke FAT32-bestandssysteem is om deze reden de slimste keuze, omdat Mac en Linux hier ook raad mee weten.


Lees ook deze usb-stick artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*