20 usb-c flashdrives review: sticks voor de toekomst

Handige mobiele opslag voor de moderne laptop en telefoon

Door


Inleiding

De usb flashdrive is zo ingeburgerd, dat je er eigenlijk niet bij stil staat. Toch moet ook dit gebruiksvoorwerp met zijn tijd mee: usb type-c komt steeds vaker voor, er zijn zelfs apparaten met alleen deze aansluiting. Wil je dan het gemak van een geheugenstick, dan zal je er een moeten hebben met de juiste connector. We testten 20 exemplaren.


Het was ooit zo makkelijk: als je een usb-aansluiting zag, kon je er zeker van zijn dat je direct een koppeling kon maken tussen je computer en de randapparatuur. Met de komst van usb type-c is daar verandering in gekomen. Deze compacte connector beloofde het leven nog wat gemakkelijker te maken. Niet alleen zou hij een einde moeten maken aan de onduidelijkheid met welke kant je de stekker naar boven moest draaien (de standaardgrap is immers dat je het bij elk usb-apparaat minstens drie keer moet proberen). Ook moeten allerlei interfaces over deze aansluiting gestuurd kunnen worden: usb 3.0, usb 3.1, Thunderbolt 3.0, displayport video en voeding.

Apple MacBook Pro 15,4" (MPTT2N/A)
Sommige laptops bieden alleen nog usb-c zoals de MacBooks van Apple.

De praktijk tot dusver is anders, want veelal is onduidelijk welke standaarden een usb type-c aansluiting ondersteunt – hoe snel hij is en of hij een video-signaal kan verwerken, zie je er niet aan af. Ondertussen worden wel steeds meer apparaten voorzien van dit type aansluiting, soms zelfs zonder dat er nog een ‘ouderwetse’ poort aanwezig is. Dit is niet alleen het geval bij tablets en smartphones, maar ook bij laptops en 2-in-1’s. Ook Apple gelooft heilig in de nieuwe aansluitmogelijkheid en heeft abrupt alle ‘legacy’-poorten uit haar MacBooks verwijderd. Dat betekent ook dat je oude, vertrouwde geheugenstick opeens niet meer bruikbaar is. Je kunt gaan hannesen met een verloopkabeltje, maar dat is natuurlijk verre van ideaal. Reden genoeg voor de fabrikanten van geheugensticks om hun assortiment van opslagwondertjes uit te rusten met de nieuwbakken koppelingsmogelijkheid. Inmiddels zijn dat er dermate veel, dat het hoog tijd was voor ons om eens aan de slag te gaan en een stapel van deze sticks te testen.


Lees ook deze usb-stick artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*