20 usb-c flashdrives review: sticks voor de toekomst

Handige mobiele opslag voor de moderne laptop en telefoon

Door


De test 

Voor dit artikel gingen we met 20 sticks met een type-c-aansluiting aan de slag. We de flashdrives op de vertrouwde wijze getest: met zowel synthetische als échte tests met bestanden . Hierdoor kunnen we een betrouwbaar beeld vormen van de prestaties van de sticks. De metingen met de bestanden spreken voor zich; daarnaast hebben we het testprogramma CrystalDiskMark gebruikt om inzicht te krijgen in de snelheid van de sticks. Dit alles hebben we verzameld in de Hardware.Info Prestatiescore; aan de hand van dit cijfer krijgen we een goed beeld van de rangorde van de sticks.

De extra aansluiting heeft de creatieve geesten bij de ontwerpers nieuwe denkrichtingen gegeven. De meeste modellen hebben aan één kant de grote aansluiting en aan de andere kant de kleinere, die meestal afgedopt is door de fabrikant. Vaak gaat dat met een dopje dat omgeklapt kan worden, of een houdertje waarin je de stick kunt ronddraaien. Je kunt dan de aansluiting voorzetten die je nodig hebt. Minder enthousiast zijn we over de oplossing waarbij de kleine usb-variant afgesloten kan worden met een klein afneembaar dopje, dat ben je in een mum van tijd kwijt. Opmerkelijk is het ontwerp van Sony, dat een kleine cover meelevert om het kleinood veilig mee te nemen.

Sandisk Ultra Dual Type-C 32GB
Bij de meeste drives moet je de stick draaien om bij de gewenste aansluiting te komen.

Sony MicroVault OTG-CA1 32GB Silver
Sony levert bij de MicroVault OTG-CA1een cover mee.

Silicon Power heeft voor haar Mobile C80 een slim ontwerp gekozen. Ook dit is een draai-ontwerp, maar aan het draaimechanisme zit een oog en daarmee kun je hem bijvoorbeeld aan een sleutelbos hangen. Praktisch, want geheugensticks hebben de vervelende gewoonte om nog weleens kwijt te raken. Lexar heeft het helemaal anders aangepakt: waar de andere modellen echte stickjes zijn, is de c-aansluiting in dit geval gekoppeld met een kabeltje. Een praktisch voordeel biedt dit overigens niet, het belangrijkste verschil is dat deze combinatie net wat groter is dan de concurrentie.

Silicon Power Mobile C80 64GB
De handige Silicon Power Mobile C80 kun je aan je sleutelbos hangen.

Sandisk Ultra Dual Drive 64GBSandisk Ultra Dual Drive 64GB
SanDisk zet bij de Ultra Dual Drive in op een schuifmechanisme

Lexar JumpDrive C20c 32GB Silver
De Lexar JumpDrive heeft iets weg van een kabel.

SanDisk bewandelt een andere weg en schuift in haar Ultra Dual Drive USB C de aansluitingen in én uit. Mocht je helemaal in de nieuwe standaard geloven, dan ben je ook bij dit merk aan het juiste adres, want met de SanDisk USB Type-C drive heeft deze fabrikant ook een stick in haar assortiment met alleen de nieuwe aansluiting.

Vermeldenswaardig is ook de Photofast iType-C. Deze stick is letterlijk van alle markten thuis. De stick biedt een type-c aansluiting en Apple’s Lightning connector. Om hem op de mobiele apparatuur van het fruitmerk aan te sluiten heb je wel een appje nodig, want die apparaten snappen geheugensticks niet. Je kunt de Photofast ook op je pc aansluiten, daarvoor wordt een bijpassend adaptertje van type-c naar type-a meegeleverd. In de a-aansluiting vind je tevens een micro-usb-aansluiting; om die te benutten moet je de platte connector als een motorkap openklappen.

PhotoFast ITYPEC64GB White
De Photofast combineert Lightning, usb-c, usb-a én micro usb.


Lees ook deze usb-stick artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*