Thermaltake Smart Pro en Toughpower Grand 750W RGB-voedingen review

Groene stroom in alle kleuren?

Door


Efficiëntie

De efficiëntie van een voeding is het percentage van het uit het stopcontact opgenomen vermogen dat daadwerkelijk aan de componenten binnen de PC wordt doorgegeven. Wanneer de componenten in totaal 400 watt verbruiken, verbruikt een systeem met een 80% efficiënte voeding 400 / 0,80 = 500 watt stroom. Eenzelfde PC met een 90% efficiënte voeding haalt slechts 400 / 0,90 = 444 watt uit het stopcontact. Dat kan dus potentieel schelen in de stroomrekening, maar werkt ook door op andere vlakken. Het verloren vermogen komt immers (op een klein beetje na, voor het laten draaien van de ventilator) tot uiting als door de voeding opgewerkte warmte. Hoe efficiënter de voeding, hoe koeler die blijft, dus hoe minder koeling er noodzakelijk is en hoe langer de te verwachten levensduur.

We zien een duidelijke tweedeling tussen de voedingen; de exemplaren met een Bronze-certificaat halen een maximale efficiëntie van iets minder dan 88 procent, en de Gold-gecertificeerde voedingen zitten grotendeels boven de 90 procent efficiëntie. De Thermaltake Smart Pro vertoont een curve die vergelijkbaar is met de G750M van Cooler Master. De Thermaltake Toughpower Grand zit een klasse hoger, en hangt net onder de efficiënties van de Seasonic Focus Plus Gold en Corsair RMx.

Ter illustratie: bij de 700 watt-benchmark haalt de Smart Pro een efficiëntie van 84,33%, wat een verbruik van 830,07 watt bij het stopcontact betekent. De Toughpower Grand is ook bij 700 watt een stuk efficiënter met 88,83%, wat in absoluut verbruik op 788,02 watt uitkomt. Het verschil bedraagt een ruime 42 watt.


Lees ook deze voeding artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*