[Pro] HP Z840 workstation review: the force is with you

Professionele krachtpatser

Door


Inleiding

Snel, sneller snelst. Wat dacht je van twee Xeons veel geheugen en een Quadro P6000, samen in een dikke behuizing. We stellen je voor aan de HP Z840, een workstation van een heel zwaar kaliber en onderwerp van deze review Hardware.Info.


We hebben het vaak over de prestaties van allerlei apparaten, maar prestaties gaan hand in hand met het gebruiksdoel van het apparaat dat we testen. Deze website draait op een dikke server met superkrachtige processors en bakken vol geheugen, gecombineerd met snelle ssd’s, met beslist geen kinderachtige prestaties, maar voor gaming zou het volstrekt de verkeerde configuratie zijn. Een andere doelgroep met weer andere, maar ook hoge prestatiewensen zijn gebruikers die allerlei zeer rekenintensief werk uitvoeren, doorgaans beroepshalve of in het kader van onderzoek en opleiding. Dat kan variëren van complexe 3D-animaties tot vloeistofdynamica, complexe modellen op tal van verschillende terreinen of 'gewoon' videobewerking in de hoogste kwaliteit. Voor dergelijke toepassingen kom je uit bij een workstation. HP is op dat vlak een van de leidende producenten en brengt zijn workstations onder het Z-label op de markt. Er zijn mobiele modellen, all-in-one’s en natuurlijk ook desktops. Uit die laatste categorie kijken we naar de Z840, een krachtige desktop voorzien van twee Xeon-processors.

HP Z840

Goedkoop is een apparaat als dit niet. Deze computers zijn ontwikkeld voor mensen die topprestaties wensen en zich niet de tijd kunnen veroorloven om uren te besteden aan het samenstellen en optimaliseren van het apparaat waarmee gewerkt wordt. Kies in samenspraak met een dealer de optimale configuratie, sluit alles aan en stop de stekker in het stopcontact, en na het installeren van je applicaties kun je aan de slag.  Daar zit een meerwaarde in.

Daarnaast gaan deze workstations nog een stap verder. Ze zijn namelijk gecertificeerd voor bekende softwarepakketten, zoals veel bekende grafische, CAD en videosoftware. Dat betekent dat je verzekerd bent van een betrouwbare werking. Wie weleens tegen de driverproblemen of andere gekkigheden is aangelopen in software, zal hiervan de meerwaarde weten te herkennen.

De Z840 ziet er op het eerste oog niet erg spannend uit. Op een workstation zit je dan ook niet te wachten op frivoliteiten als RGB-verlichting of een zijpaneel met een venster voor een blik op het binnenwerk. Toch heeft een apparaat als dit een behoorlijk sex appeal voor liefhebbers, maar ook in de omgevingen waar dit soort apparaten doorgaans staan opgesteld is dat natuurlijk niet van belang.

Dat dit niet zomaar een pc is, zie je direct aan de dikke aluminiumplaten die de zijkanten van de Z840 vormen. Ze zijn voorzien van een handel, waarmee je hem eenvoudig kunt openen om indien nodig de hardware aan te passen. Aan de bovenkant vind je ook een handgreep, bedoeld om het systeem mee te nemen. Hieronder zie je een overzicht van de prijzen van een configuratie met een E5-2680, 32 GB geheugen en een 512 GB nvme-ssd. Ook deze is niet goedkoop, met een vanafprijs van ruim 6800 euro.


Lees ook deze systeem artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info is volledig onafhankelijk. Onze reviews zijn puur gebaseerd op objectieve testresultaten en onze eigen ervaring met de producten. Deze reviews kan je hier gratis lezen, maar dat is alleen mogelijk dankzij de steun van onze trouwe lezers. Met een abonnement op Hardware.Info Magazine steun je deze site en lees je de uitgebreidste 100% hardware reviews als eerste. Neem dus nu een abonnement, je hebt er al een voor 26,50 euro!

Neem nu een abonnement en steun Hardware.Info

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*