X2 Empire review: unieke behuizing met beperkingen

Exentriek uiterlijk, maar matige koeling

Door


Intern en koeling

Aan de binnenzijde zien we dat X2 een aantal opvallende keuze heeft gemaakt. Op het eerste gezicht lijkt de kast zich aan alle moderne conventies te houden: onderin de kast is een vast compartiment dat ruimte biedt aan de voeding en aan een cage met drie sledes voor 3,5 of 2,5 inch schijven. Het hoofdcompartiment is voorzien van vaste stand-offs voor ATX, Micro-ATX en ITX-moederborden. Naast de moederbord-tray is met drie duimschroeven een uitneembaar metalen paneel gemonteerd dat aan de bovenzijde naar voren komt. Dit paneel heeft twee functies. Ten eerste biedt het ruimte aan twee 2.5 inch harddisks of ssd's; daarnaast houdt het kabels die vanaf de achterkant van de moederbordtray naar voren worden geleid uit het zicht. Houdt er overigens rekening mee dat het glazen zijpaneel aan de rechterkant van de behuizing sowieso wel volop zicht biedt op alle kabels die zicht aan die kant bevinden.

X2 Empire Window Silver

Bovenop de shroud die het onderste deel van de kast afdekt vinden we twee brackets waar je nog eens twee 2,5 inch ssd's of harddisks kwijt kunt. Achterin de behuizing is één 12 cm ventilator aangebracht, die warme lucht moet afvoeren. Omdat het voorpaneel geheel gesloten is, moet de aanvoer van koele licht gebeuren via roosters onderin de behuizing en de shroud, of via de opening boven in de behuizing.

De Empire wordt geleverd met een plexiglas spiegelpaneel dat aan de voorzijde in de behuizing gemonteerd kan worden, en dat zo de lege voorkant van de kast (deels) aan het zicht onttrekt. Om het paneel te monteren wordt dubbelzijdig tape meegeleverd. In de praktijk heeft het paneeltje echter dusdanig weinig 'vlees' om vast te plakken, dat het bij onze test bij de kleinste stoot tegen de kast weer losliet.

X2 Empire Window Silver

Volgens de specificaties biedt de Empire ruimte voor maximaal zeven 12 cm ventilatoren, en moet het ook mogelijk zijn om een 36 cm radiator in de behuizing kwijt te kunnen. In eerste instantie zagen wij niet hoe X2 tot die claims is gekomen: onder het rooster bovenin de behuizing is ruimte voor maximaal twee 12 cm ventilatoren of een radiator van maximaal 24 centimeter, en andere openingen aan de buiten kant van de behuizing zijn er niet. De shroud die de voeding afdekt is echter voorzien van montagegaten voor drie 12 cm ventilatoren, of één 36 cm radiator. Een serie smalle sleuven moet hierbij zorgen voor airflow door de shroud heen. Helemaal onderin de behuizing, tussen de voeding en de kooi voor de harddisks, is bovendien ruimte om één 12 cm ventilator te monteren.

X2 Empire Window Silver

Het idee dat je een radiator op de shroud monteert is creatief, maar wat ons betreft verre van ideaal: je blaast in dat geval ofwel warme lucht vanuit de radiator naar beneden het compartiment met de voeding en harddisk(s) in, of je zuigt juist lucht uit dat compartiment, waarna de warme lucht in de hoofdruimte van de kast terecht komt. In de praktijk is het gebruik van een 36 cm radiator dus niet aan te raden. Gelukkig is er wel voldoende ruimte voor een 24 cm radiator bovenin de behuizing, dus met de meeste gangbare waterkoelsets kan de kast prima uit de voeten.


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

X2 Empire Window Silver

Tower, ATX, Zwart/Zilver, Venster, 1 fans

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

54,95 €

gem. 54,95 €
1 shop, 1x voorraad

Lees ook deze behuizing artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*