WD Gold 12TB review: de concurrent dient zich aan

Kan hij zich meten met de Seagate Ironwolf en Barracuda Pro?

Door


Conclusie

WD weet op heel wat punten goed te concurreren met de schijven van Seagate. De WD Gold 12TB is gemiddeld genomen zelfs een tikje sneller en komt bovendien met een ruime garantieperiode van vijf jaar. In tegenstelling tot bij de vorige 'generatie' van 10TB-schijven gaat Western Digital niet bijzonder hoog in de boom zitten qua prijs - mits die blijven zoals ze nu zijn als de harddisk daadwerkelijk leverbaar wordt.

Zonder minpunten is de WD Gold 12TB echter niet. Qua stroomverbruik weet hij niet te overtuigen, maar de geluidsproductie onder belasting is veruit het grootste nadeel. De 12TB-versie is luidruchtiger dan zijn voorganger, die al niet bepaald stil was, en het gat met de concurrentie wordt op dit punt steeds groter. Het iets hogere stroomverbruik hadden we wellicht nog door de vingers kunnen zien, maar de geluidsproductie van 43 dB(A) is wat ons betreft echt een afknapper.

Naar waarom de geluidsproductie zo hoog oploopt, kunnen we slechts gissen. De WD Red 10TB was juist erg stil, dus de fabrikant kán het wel. Eerlijk gezegd hadden we liever een iets langzamere schijf gezien die wel een acceptabel geluidsniveau genereert. Dit weerhoudt ons er dan ook van om awards uit te delen.

Western Digital Gold 12TB


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Western Digital Gold 12TB

Harddisk, 12000 GB, 7200 rpm, Serial ATA 600, 3.5 inch

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

518,65 €

gem. 531,19 €
3 shops, geen voorraad

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*