Asus ROG Swift PG27VQ review: gaming monitor met RGB

Nieuw topmodel combineert hoge snelheid met matige kalibratie

Door


Conclusie

De Asus ROG Swift PG27VQ is het nieuwe topmodel van het merk en de verwachtingen waren dus hooggespannen. Asus heeft heel wat baanbrekende gaming monitoren op zijn naam geschreven de afgelopen jaren. De PG27VQ zet, laat hier geen misverstand over bestaan, duidelijk de laagste responstijden neer die we tot dusver hebben gemeten en bovendien de beste resultaten voor de balans tussen overshoot en responstijd. In dat opzicht kun je op dit moment geen betere monitor kopen. Ook zeer positief is de uniformiteit, van backlightbleeding of clouding is geen sprake.

Echter, op het vlak van zwartweergave, contrast, kleurechtheid en kijkhoeken zijn de testresultaten louter als teleurstellend te omschrijven. De minimale helderheid van wit is veel te fel voor de nocturne gamer, en dat zelfs in sRGB-modus geen fatsoenlijke kleurreproductie mogelijk is, is gewoon kwalijk. Dat het scherm eruit ziet als een gaming monitor kunnen we zelfs wel waarderen, maar dat Asus zich op het standpunt lijkt te stellen dat je er ook maar niets anders mee moet doen dan gamen, dat vinden we wat al te gortig. 

Daarmee komen we op de prijs: kostte deze monitor pakweg 700 euro, dan zouden we heel wat door de vingers zien, al was het maar vanwege de uitstekende prestaties op zijn kerncompetenties. Voor minimaal 170 euro meer en gemiddeld 250 euro meer, schiet het gebodene simpelweg tekort. De rgb-verlichting is leuk, maar tenzij je in een spiegelhal gaat gamen krijg je er zelf weinig van mee. De voet is fraai, maar we hebben bij andere modellen gezien dat die echt niet hoeft te leiden tot zo'n exorbitant prijsverschil met de concurrentie. De reden is vermoedelijk het paneel, dat Asus wellicht zelfs een tijdje exclusief kan afnemen. Daarmee is de prijsstelling een 'wat de gek ervoor geeft' verhaal geworden en schiet de fabrikant naar onze mening door.

Dat vinden we eens te meer, omdat het een 'simpel' G-sync model is, dus zonder ondersteuning voor hdr. Hoewel implementatie op de pc op dit moment niet geheel pijnloos is, biedt hdr een enorme meerwaarde wanneer het correct wordt toegepast. Naar verluidt wil Nvidia G-sync 2 louter beschikbaar stellen voor monitoren met een helderheid van 1000 nits, maar de vraag is ook of de hiervoor benodigde scalers überhaupt productieklaar zijn. Niet deze PG27VQ zou oorspronkelijk het topmodel zijn, maar de PG27UQ moest die rol krijgen: een ultra hd 144Hz monitor met full array local dimming backlight. Aangekondigd op CES 2017 is dit scherm nog altijd niet productierijp, mogelijk door problemen bij de productie van het panel door AU Optronics. Het is nu uitgesteld naar volgend jaar en vermoedelijk niet vroeg in 2018. Qua specificaties is dit echt een 'next generation' scherm, waarvoor de hoofdprijs gevraagd mag worden (wat Asus naar verluidt ook beslist gaat doen). 

De PG27VQ is een tussenpaus, en enige bescheidenheid qua prijsstelling was dan ook op zijn plaats geweest. Bovenal was meer aandacht voor afstelling noodzakelijk geweest, om ons awards te doen overwegen. Die blijven vooralsnog dan ook in de kast.

ASUS RoG Swift PG27VQ


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Asus RoG Swift PG27VQ

27 inch, 2560x1440, 109 ppi, TN, Gebogen scherm, Nvidia G-Sync, 165 Hz, HDMI, DisplayPort, 1 ms, 400 cd/m², 1000 : 1

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

754,53 €

gem. 879,00 €
9 shops, 4x voorraad

Dossier

Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*