ASRock X299E-ITX/ac review: Skylake-X op mini-ITX?!

18 cores op 17 x 17 cm, ASRock maakt het mogelijk

Door


Conclusie

Geen vierkante millimeter van de printplaat van de ASRock X299E-ITX/ac is onbenut gelaten. De grote socket 2066 neemt een groot deel van het bordje in beslag en voor veel functionaliteit was dan ook simpelweg geen plek meer. Om die toch te kunnen bieden, hebben de ontwerpers gebruik gemaakt van diverse verticaal gemonteerde dochterbordjes en is ook de achterkant van het mini-ITX-bord vrijwel volledig benut.

Hoewel de cpu-prestaties net iets minder zijn dan bij de meeste andere X299-moederborden, merk je in de praktijk niet dat je op een moederbord vol compromissen werkt. De audiokwaliteit is uitstekend, de netwerkmogelijkheden zijn evenzogoed in orde en ook op de usb 3.1-snelheden hebben we niets aan te merken. ASRock heeft keer op keer de juiste keuzes gemaakt en dat betaalt zich uit.

Dat de ASRock X299E-ITX/ac een stukje hoogwaardig ontwerp is, staat dus buiten kijf. Waar de fabrikant door simpel ruimtegebrek op heeft moeten besparen, is de stroomvoorziening. Niet alleen is het aantal fasen in vergelijking met andere X299-moederborden aan de lage kant, maar ook de heatsink op de vrm's is wel erg compact. Nu heeft ASRock samen met Bitspower een mooi monoblock ontwikkeld dat alle zorgen omtrent de koeling wegneemt, maar alleen dat blok kost al 170 euro - en daar moet nog een hele custom loop omheen. Je komt al snel op het punt dat een X299 ITX-systeem alleen nog te verantwoorden is als mini-ITX een doel op zich is.

Als we antwoord moeten geven op de vraag 'moet je de ASRock X299E-ITX/ac aanschaffen?', dan is het eerlijke antwoord: eigenlijk niet. Dat is echter veel te weinig eer voor een moederbord waar zo veel vakmanschap in is verwerkt. ASRock heeft een werkelijk uniek product neergezet dat perfect is uitgevoerd, alleen gehinderd door de beperkingen die voortkomen uit het formaat. Die zijn voldoende groot om ons te weerhouden van het uitreiken van een reguliere award, maar de Hardware.Info Innovation award is wel degelijk meer dan op zijn plaats.


ASRock X299E-ITX/ac


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

ASRock X299E-ITX/ac

Mini ITX, Socket 2066, Intel X299, DDR4

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

456,00 €

gem. 456,00 €
2 shops, 2x voorraad

Lees ook deze moederbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*