Gigabyte GeForce GTX 1080 Mini ITX review: smurf met spierballen

De 1080 die de 1070 Ti had moeten zijn

Door


Conclusie

De GTX 1080 Mini ITX van Gigabyte is een van de krachtigste videokaarten die zich werkelijk aan de itx formfactor van 17 centimeter lang houdt. Hoewel er redelijk wat itx-behuizingen verkrijgbaar zijn waar een grotere en/of langere videokaart in past, past dit kaartje in nog heel wat meer kastjes en daarmee is het een interessante optie wie persé én klein én krachtig op de wensenlijst heeft staan.

De 1080 Mini scoort zoals verwacht kan worden van een kleine kaart met een relatief potente gpu: een hoge geluidsproductie, hogere temperaturen en iets lagere prestaties als gevolg hiervan. Op zich geen verrassende punten voor een videokaart met deze specifieke formfactor, maar bij de 1080 Mini komt de prijs hier nog wel om de hoek kijken. Op moment van schrijven kost de Gigabyte gemiddeld 595 euro, wat de kaart erg duur maakt voor het prestatieniveau. Aangezien veel andere 1080-kaarten vergelijkbaar geprijsd zijn en de GTX 1070 Ti al enige tijd een betere prijs-prestatieverhouding biedt, is het de vraag waarom Gigabyte voor deze itx-kaart niet voor een 1070 Ti heeft gekozen. Het prestatieverschil is minimaal, en de kosten zouden door het goedkopere gddr5 (ten opzichte van gddr5x) verminderd kunnen worden. Ook lijkt er voldoende ruimte aanwezig om een grotere ventilator te gebruiken; volgens onze meting zou een 120mm-versie nét kunnen passen. Dit kan de kaart beter koelen én stiller maken.

Onder de streep is de Gigabyte GeForce GTX 1080 Mini ITX echter de snelste 'echte' itx-kaart die er op dit moment te verkrijgen is. De prijs-prestatieverhouding mag dan niet erg gunstig zijn, binnen de zeventien beschikbare centimeters is het de meeste grafische kracht. Dat een grotere kaart met betere koeler de voorkeur verdient indien de ruimte beschikbaar is, moge duidelijk zijn. Voor wie maximale prestaties in een klein (maar niet volledig itx) jasje zoekt is de Zotac GTX 1080 Ti Mini nog altijd een interessante optie om te overwegen.


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Gigabyte GeForce GTX 1080 Mini ITX 8GB

Nvidia GeForce GTX 1080, 1632 MHz, 8192 MB

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

587,83 €

gem. 587,83 €
2 shops, geen voorraad

Lees ook deze videokaart artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*