ASUS ROG Rapture GT-AC5300 review: kostbare prestaties

Tri-band router met het uiterlijk van Stonehenge

Door


Conclusie

ASUS heeft met de ROG Rapture GT-AC5300 een opvallende verschijning in huis. Het apparaat heeft een compromisloos design meegekregen, dat duidelijk is bedoeld om een specifieke - om niet te zeggen gaming - doelgroep aan te spreken. We vinden het geruststellend dat in deze tijden, waarin vooral mesh-oplossingen de huiskamerwaardigheid boven zaken als toffe ontwerpen, duizelingwekkende aantallen antennes en aansluitingen en dat soort dergelijken plaatsen. Niet de Rapture; die heeft gewoon lekker acht antennes en evenzoveel lan-poorten, waarvan de helft tot twee supersnelle verbindingspunten kunnen worden gecombineerd. 

Met het design en, nog veel belangrijker, het aantal aansluitingen zit het dus wel snor en ook over de software hebben we overwegend niets dan lof. Helaas wachten we nog steeds op ondersteuning voor de Nederlandse taal, maar gelukkig zijn we over de werking en indeling van de interface nog steeds dik tevreden. De ASUS Router app is een uitstekende toevoeging waar je een verrassend groot deel van de zeer uitgebreide instellingsmogelijkheden van de GUI tevens mee kunt beheren. 

ASUS RoG Rapture GT-AC5300

Dan over naar de prestaties, waar we onder de streep zeker ook zeer tevreden mee zijn. Bij de doorvoertests zien we dat de Rapture op 5 GHz gemiddeld nummer 2 is, vlak achter de Archer C5400, op 2,4 GHz pakt de ASUS nipt voor de DIR-895L het goud. Bij de 3x3 tests is de Rapture wederom gemiddeld genomen de beste. Bij Praktijktest 1 moet de Rapture op 5 GHz duidelijk zijn meerdere bekennen in zijn familielid, de RT-AC86U, en de eerder genoemde DIR-895L en Archer C5400. Op 2,4 gaat het een stuk beter en hoeft het slechts nipt de D-Link voor te laten gaan. Bij Praktijktest 2 doet de 86U het opvallend goed en de C5400 het net iets beter dan de Rapture, die op 2,4 GHz met de DIR-895L de lijst aanvoert.

Dan rest nog slechts de vraag: is er genoeg reden voor het toekennen van een award? Voor we deze vraag kunnen beantwoorden, moeten we even stil staan bij de achilleshiel van de Rapture, namelijk de forse prijs van 399 euro. Routers als ASUS RT-AC86U (gemiddeld 249 euro), D-Links DIR-895L (361 euro) en TP-Links Archer C5400 (gemiddeld 269 euro) kosten minder en presteren niet overeenkomstig minder met het prijsverschil. Aan de andere kant kunnen we natuurlijk ook niet de indrukwekkende prestaties en uitgebreide functionaliteit ongemerkt voorbij laten gaan. De conclusie kan dan ook niet anders zijn dan dat we de ASUS ROG Rapture GT-AC5300 belonen met onze Ultimate Product award.


ASUS ROG Rapture GT-AC5300


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Asus RoG Rapture GT-AC5300

Draadloos, 802.11ac, 1000 Mbit/s, 4334 Mbit/s, Mesh-ondersteuning

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

319,00 €

gem. 389,28 €
10 shops, 8x voorraad

Lees ook deze router artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*