ASUS ZenFone 4 review: viermaal scheepsrecht?

Moderne uitstraling, oude gewoontes

Door


Camera

Voor het testen van smartphonecamera's gebruiken we de camera van de Samsung Galaxy S8 als gouden standaard. Dit is wat ons betreft op dit moment de beste camera die in een smartphone te vinden is. De S8 is een high-end, en dus ook duurder toestel. Je kan natuurlijk niet zonder meer verwachten dat een camera van een goedkopere smartphone vergelijkbare prestaties levert, maar de lat moet ergens liggen. Bovendien legde ASUS bij de lancering duidelijk de nadruk op de foto-capaciteiten van de vierde generatie ZenFones, dus we hebben alle reden om benieuwd te zijn naar de resultaten van de praktijktests. Voordat we de twee camera's ons gebruikelijke testparcours laten doorlopen kijken we eerst even naar de specificaties.

ASUS ZenFone 4 Green

De selfiecamera van de ZenFone 4 wordt aangestuurd door een sensor met een resolutie van 8 megapixel en is voorzien van  een lens met een diafragma van f/2.0. Video opnemen kan met een maximale resolutie van 1920x1080 (full hd) bij 30 fps. Aan de achterzijde treffen we een dubbele camera en een led-flitser aan. De hoofdcamera is een 12 megapixel exemplaar op basis van een Sony IMX 362 sensor die een pixelgrootte van 1,4 µm en een 27,22 mm lens met een diafragma van f/1.8. De tweede camera heeft een resolutie van 8 megapixel en is uitgerust met een groothoek van 120°. Met de dubbele camera kan er video geschoten worden bij een maximale resolutie van 4k (30 fps). Ook biedt de camera ondersteuning voor zaken als optische beeldstabilisatie, hdr, fotograferen in RAW, panorama en zowel timelapse als slow motion.

Om te beginnen nemen we altijd een foto met de toestellen in kwestie, in onze onverlichte fotostudio. De deur houden we op een kiertje zodat er minimaal licht in de studio stroomt. De verschillen zijn duidelijk te zien; de S8 sensor is beter toegerust om beelden te maken bij weinig licht en weet meer details te laten zien dan de ZenFone 4. Dat gezegd hebben doet de laatste het onder de omstandigheden lang niet slecht. 


Samsung Galaxy S8 (links) en ASUS ZenFone 4 (rechts) zonder flitser

Als we onder dezelfde omstandigheden foto's met flitser maken zien we dat de S8 hier duidelijk de betere is. Het beeld van de Zenfone 4 is wat groenig, wat korreliger en zodoende minder scherp. 


Samsung Galaxy S8 (links) en ASUS ZenFone 4 (rechts) zonder flitser

Wanneer we met beide toestellen een foto nemen bij gewoon kantoorlicht zien we dat de verschillen bijzonder klein zijn. In detailweergave is de S8 nog zichtbaar beter, maar verder ligt het heel dicht bij elkaar.


Samsung Galaxy S8 (links) en ASUS ZenFone 4 (rechts) zonder flitser

Buiten gekomen, op een vrij treurige grijze en miezerende dag, moeten we helaas constateren dat de foto van de ZenFone 4 het niet haalt bij die van de S8. Het beeld van de laatste bevat veel meer details, de kleuren worden beter weergegeven en het beeld van de ZenFone 4 is opvallend grauw.


Samsung Galaxy S8 (links) en ASUS ZenFone 4 (rechts) zonder flitser


Vergelijken

In deze review besproken drie producten

  Product Laagste prijs

Asus ZenFone 4 Black

Android 7, 64 GB, 5.5 inch, 1920x1080, 12 MPixel, 4G

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

185,99 €

gem. 199,00 €
3 shops, 2x voorraad

Asus ZenFone 4 Green

Android 7, 64 GB, 5.5 inch, 1920x1080, 12 MPixel, 4G

Specificaties Testresultaten Reviews

Asus ZenFone 4 White

Android 7, 64 GB, 5.5 inch, 1920x1080, 12 MPixel, 4G

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

170,00 €

gem. 179,00 €
3 shops, 3x voorraad

Lees ook deze smartphone artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*