Alles wat je moet weten over de processorbug

Wat is er precies aan de hand en maakt de patch je pc langzamer?

Door


Inleiding

Gisteren doken er geruchten op over een potentieel desastreuze bug in veel moderne processors, en dan vooral de courante modellen van Intel. Hoewel we zelf hebben geprobeerd zo terughoudend mogelijk te zijn toen veel nog onduidelijk was, heb je ongetwijfeld voorbij zien komen dat processors na de patch tot wel 30 procent trager kunnen worden. Inmiddels weten we meer en zetten we alles voor je op een rij: wat is er nou precies aan de hand en heeft de patch echt invloed op de prestaties?


Wat is er aan de hand?

In juni 2017 ontdekten onderzoekers van Google's Project Zero-team een bug in diverse processors. Dat team heeft als doel om zero-day lekken te vinden in software. Het probleem werd gerapporteerd aan cpu-ontwerpers AMD, ARM en Intel en er werd een geheimhouding afgesproken die tot volgende week zou lopen, zodat iedereen tijd had om patches te ontwikkelen, te testen en uit te rollen.

Enkele dagen geleden doken er ongedocumenteerde aanpassingen in de Linux-kernel op, waarbij al snel duidelijk werd dat het een patch voor een beveiligingslek betrof. Dit nieuws werd snel opgepakt door de technologiepers en aangezien het lek nu bekend was, zagen cpu-fabrikanten zich genoodzaakt om direct te reageren met verklaringen en enigszins gehaast de reeds ontwikkelde patches uit te brengen. Voor Windows is sinds vanochtend een patch beschikbaar, die via Windows Update wordt uitgerold.


Lees ook deze processor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*