[Pro] Intel Optane DC P4800X 750GB review: eerste 3D XPoint SSD getest

Nieuwe geheugentechnologie eindelijk in het Hardware.Info testlab

Door


Conclusie

Jaren na de eerste aankondiging van 3D XPoint-geheugen hebben we eindelijk de eerste volwaardige ssd met dit nieuwe type geheugen kunnen testen. In sommige opzichten zijn de prestaties van de Intel Optane DC P4800X zonder twijfel revolutionair. Eén van de traditionele bottlenecks van traditioneel flashgeheugen, de beperkte prestaties bij lage queue-depths, wordt succesvol weggenomen en in tests die daar veel gebruik van maken zien we dan ook enorme verschillen.

Ook het schijfgebruik van consumententoepassingen bestaat doorgaans uit veel kleine bestanden. De storage bandwidth-score die de Intel Optane DC P4800X neerzet is dan ook astronomisch hoog. Toch blijkt dat niet uit de finale score, aangezien de snelheid van het opslagmedium al niet de bottleneck was en een nóg snellere ssd dus weinig verschil maakt.

Voor zakelijke toepassingen is de Intel Optane DC P4800X echter zeer interessant. I/O-intensieve databaseservers zullen smullen van de enorme snelheid waarmee kleine stukjes data kunnen worden gelezen met deze ssd. Bovendien zakt de snelheid niet in als de drive gedurende lange tijd zwaar wordt belast, zelfs niet in onze tien uur durende continutest. Dat de ssd daarbij ook nog eens bijzonder consistent presteert, is nog een extra pluspunt. De prestaties zijn dus zonder twijfel ultiem.

De eerste volwaardige 3D XPoint-ssd laat dus een goede indruk aan, maar de technologie lijkt vooralsnog weinig meerwaarde te bieden voor consumenten. De prijs per gigabyte is met ruim € 4 nog veel te hoog om ook maar enigszins het overwegen waard te worden voor thuisgebruikers. Ter vergelijking: zelfs een Samsung 960 Pro kost niet meer dan 60 eurocent per GB.

Dat de Intel Optane DC P4800X in de meeste toepassingen de snelste ssd is die er bestaat, mag inmiddels duidelijk zijn. Luidt deze ssd echter het begin in van een nieuw storagetijdperk, of blijft 3D XPoint exclusief beschikbaar in extreem dure producten? Laten we hopen dat de kosten ervan snel dalen, zodat een 3D XPoint-ssd ook voor de doorsnee Hardware.Info-lezer binnen bereik komt.


Intel Optane DC P4800X 750GB


Vergelijken

In deze review besproken twee producten

  Product Laagste prijs

Intel Optane DC P4800X 375GB (HHHL)

SSD, 375 GB, PCI-Express 3.0 x4, 2400 MB/s, 2000 MB/s, PCIe x4 uitbreidingskaart

Specificaties Prijzen

1.148,29 €

gem. 1.148,29 €
2 shops, geen voorraad

Intel Optane DC P4800X 750GB (HHHL)

SSD, 750 GB, PCI-Express 3.0 x4, 2500 MB/s, 2200 MB/s, PCIe x4 uitbreidingskaart

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

2.580,58 €

gem. 2.580,58 €
2 shops, geen voorraad

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*