HTC U11+ review: papieren tijger uit Taiwan

Nieuwste vlaggenschip stelt teleur

Door


Camera

Voor het testen van smartphonecamera's gebruiken we de camera van de Samsung Galaxy S8 als gouden standaard. Dit is wat ons betreft op dit moment de beste camera die in een smartphone te vinden is. Voor we onze gebruikelijke testmethode en de resultaten hiervan bespreken kijken we eerst nog even naar de gebruikte techniek. 

HTC U11+ 128GB Ceramic Black

De U11+ heeft voorop een 8 megapixel selfiecamera die wordt aangestuurd door een BSI-sensor en een lens met een diafragma van f/2.0. Met deze camera kan je in full hd resolutie video opnemen en ook zaken als HDR Boost en Selfie Panorama zijn aanwezig. Aan de voorkant prijkt een 12 megapixel exemplaar met een pixelgrootte van 1,4 µm. De lens heeft in dit geval een diafragma van f/1.7 en het geheel wordt net als bij de U11 gecomplementeerd door een dubbele led-flitser. Ook hier zien we de mogelijkheid om video in 4K en met Hi-Res audio op te nemen, evenals foto's schieten in RAW, UltraSpeed Autofocus en Optische beeldstabilisatie (OIS). Video in slow motion opnemen kan met deze camera in 1080p (120 fps).


Camera interface op de HTC U11+

Onze eigen fotostudio is traditiegetrouw de eerste locatie waar we de U11+ en de S8 mee naar toe torsen. Met de deur op slechts een kiertje en zonder gebruik te maken van de flitser is het duidelijk de S8 die de beste foto maakt. We zien minder ruis, scherpere contouren, meer details en natuurgetrouwere kleurweergave dan bij het beeld van de U11+.


HTC U11+ (links) en Samsung Galaxy S8 (rechts) zonder flitser

Als we onder eerder genoemde omstandigheden met de flitser een foto nemen is de foto van de U11+ ten opzichte van het vorige scenario enorm verbeterd, het haalt het echter nog steeds niet bij dat van de S8. Bij de U11 zien we duidelijk meer ruis, minder details en een minder levendig beeld.


HTC U11+ (links) en Samsung Galaxy S8 (rechts) met flitser

Als we binnen bij ons op kantoor onder 'normale' lichtomstandigheden met beide toestellen een foto maken zien we wederom het verschil in kwaliteit tussen de sensor van de S8 en de U11+. In dit scenario valt vooral het verschil in detail- en kleurweergave in het nadeel van de U11+ op. 


HTC U11+ (links) en Samsung Galaxy S8 (rechts)


HTC U11+ (links) en Samsung Galaxy S8 (rechts)

Wanneer we ten slotte buiten zijn aanbeland op een mistroostig grijze dag en we de foto's naast elkaar leggen kunnen we niet anders concluderen dan dat de bij alle eerdere onderdelen verschillen ook in de buitenlicht gelden. Ook hier zien we bij de S8 een betere kleurweergave en vooral meer details. 


HTC U11+ (links) en Samsung Galaxy S8 (rechts)

De conclusie is dan ook dat de de foto's die de HTC U11+ maakt op zichzelf niet slecht zijn, maar zijn camera weet niet te tippen aan Samsung's S8, die op elk onderdeel een zichtbaar betere foto produceert.


Vergelijken

In deze review besproken twee producten

  Product Laagste prijs

HTC U11+ 128GB Ceramic Black

Android 8, 128 GB, 6 inch, 2880x1440, 12 MPixel, 4G

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

691,99 €

gem. 691,99 €
1 shop, geen voorraad

HTC U11+ 128GB Translucent Black

Android 8, 128 GB, 6 inch, 2880x1440, 12 MPixel, 4G

Specificaties Prijzen

517,64 €

gem. 517,64 €
1 shop, geen voorraad

Lees ook deze smartphone artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*