Samsung 860 Evo & 860 Pro SSD review: de tegenaanval!

Ook Samsung ververst complete SATA-lineup SSD's

Door


Conclusie

De Samsung 860 Evo en 860 Pro behoren tot de snelste sata-ssd's van dit moment. Toeval of niet, elk record dat de Crucial MX500-serie afgelopen weekend zette, wordt in ieder geval door de 860 Pro weer verbroken. Waar de verschillen in de meeste tests zeer beperkt blijven, wordt in de consistentietest duidelijk dat Samsung toch echt de beste sata-ssd's van dit moment maakt. Bovendien zijn ze ook nog eens lekker zuinig.

Echter, de beste sata-ssd is niet per se de ssd die je moet kopen. Eerlijk gezegd snappen we niet helemaal waarom Samsung nog een 860 Pro uitbrengt: als je wat meer wil betalen voor een ssd, ligt de keuze voor een supersnel nvme-model veel meer voor de hand. Bovendien is de garantie op deze reeks in vergelijking met de 850 Pro gehalveerd; dat getuigt niet van bijzonder veel vertrouwen in de langere levensduur, in ieder geval op papier het belangrijkste verkoopargument van deze ssd.

In de tussentijd zit de concurrentie ook niet stil. Crucials MX500 ssd's zijn in consumententoepassingen net zo snel als de 860 Evo, hebben nu eveneens vijf jaar garantie en zijn bijzonder scherp geprijsd. Of de Samsung 860 Evo een goede koop is, hangt dus voornamelijk af van het enige dat de fabrikant ons voorafgaand aan de lancering ons nog niet wilde vertellen: de prijsstelling.

Diverse bronnen bij webshops en distributeurs vertrouwden ons toe dat de 860 Evo in eerste instantie wat duurder zal zijn dan de 850 Evo, die op dit moment met kortingen wordt verkocht om de voorraden op te maken. Binnen afzienbare tijd moet de 860 Evo vervolgens het prijspunt van zijn voorganger overnemen, wat bijvoorbeeld zou betekenen dat het 500GB-model zo'n 150 euro gaat kosten.

Voor de prijsbewuste kopers blijft de Crucial MX500 daarmee de eerste keuze, maar de 860 Evo's bieden overall net wat betere prestaties en scoren qua consistentie zelfs stukken beter. Of je daar in de praktijk wat van gaat merken is een tweede, maar Samsung biedt ontegenzeggelijk een iets beter product voor iets meer geld en verdient daarmee dezelfde Excellent Choice award als de Crucials. Daarbij moet je je wel bedenken dat je voor weer een tientje meer al een NVMe-instapper bemachtigt.


Samsung 860 Evo 250GB
Samsung 860 Evo 500GB
Samsung 860 Evo 1TB


Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*