'Retina' van Iiyama: Iiyama ProLite XB2779QQS 5K-monitor review

Scherp (geprijsd) beeldscherm

Door


Conclusie

Met het lijstje specificaties maakt de Iiyama ProLite XB2779QQS al indruk: waar 4K-monitoren steeds gebruikelijker en betaalbaarder worden, koop je lang niet zo makkelijk een scherm met een nog hogere resolutie. Gelukkig zet je met de XB2779QQS niet alleen een imponerende hoeveelheid beeldpunten op je bureau. De testresultaten zijn over het algemeen bovengemiddeld goed, terwijl sommige scores er echt uitspringen. Er zijn maar weinig schermen die zo'n breed kleurbereik of zo'n hoge helderheid kunnen tonen. Ook op het vlak van aansluitmogelijkheden en verstelbaarheid laat de Iiyama geen punten liggen: het is zelfs een van de enige schermen op de markt met displayport 1.4, gezien de hoge resolutie een uitkomst.

Allicht is de afwerking niet helemaal op hetzelfde niveau als bij Apple. De behuizing is gewoon van plastic en ook het sobere menu heeft niet dezelfde luxe uitstraling als de producten van het bekende fruitmerk. Wat ons betreft is dat geen punt; een groter bezwaar is het gebrek aan een srgb-optie in het menu, waardoor je het extra grote kleurbereik van de monitor niet kunt aanpassen voor een nauwkeuriger weergave. Sommige exemplaren hebben daarnaast last van wat retentie, al kun je natuurlijk gebruikmaken van de garantie in het geval dat zo'n probleem zich op jouw exemplaar voordoet.

De kleine scherpe randjes ten spijt is de XB2779QQS op de meeste vlakken een goed afgewerkt product, dat in het oog springende specificaties koppelt aan een goede beeldkwaliteit. Daarbij komt een verhoudingsgewijs scherpe prijs. Het moge duidelijk zijn: een Great Value-award is voor deze monitor op zijn plaats.


Iiyama XB2779QQS


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Iiyama ProLite XB2779QQS

27 inch, 5120x2880, 218 ppi, IPS / PLS / AHVA, 60 Hz, HDMI, DisplayPort, 4 ms, 440 cd/m², 1200 : 1

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

669,00 €

gem. 736,89 €
9 shops, 8x voorraad

Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*