Gigabyte X299 Designare EX moederbord review: luxe én stijl

Het zilvergrijze Thunderboltfeestje van Gigabyte

Door


Conclusie

De Gigabyte X299 Designare EX is niet alleen een opvallend moederbord door zijn uiterlijk. Naast de bijzondere en strakke styling zoals we die ook al op de X399 Designare tegenkwam, heeft de X299 Designare EX namelijk twee keer Thunderbolt 3. Deze aansluitingen zijn we op een nog maar zeer beperkt aantal moederborden tegengekomen, en binnen de reeks beschikbare X299-moederborden is de Designare EX zelfs de enige met deze ondersteuning. Hoewel de interface erg veel mogelijkheden biedt is het nog steeds geen wijdverspreide en veelgebruikte technologie. Met de Designare EX is het geen probleem om helemaal los te gaan met Thunderbolt.

Gigabyte X299 Designare EX

Als we verder kijken komen we qua prestaties geen bijzondere zaken tegen. De Designare EX zet solide scores neer in de benchmarks zonder echt op te vallen. De leessnelheden bij usb 3.1 en het relatief lage stroomverbruik onder belasting springen nog het meest in het oog. De geluidskwaliteit is zeker in orde, net als de cpu-prestaties, maar er zijn ook genoeg moederborden die hoger in die benchmarks scoren. Toch moeten we daar bij opmerken dat deze verschillen over het algemeen minimaal zijn.

Waar meer onderscheid te vinden valt, is in de reeks features. Hoewel de Designare EX door Gigabyte niet als overklokkersbord wordt gepresenteerd, heeft het enkele zaken aan boord die dat wel een stuk aangenamer maken. De stroomvoorziening van twaalf fasen voor de cpu zorgt ervoor dat ook de zwaardere processors benut en overgeklokt kunnen worden. De acht fan headers op het moederbord zijn interessant omdat ze individueel aan een temperatuursensor te koppelen zijn en per stuk van een eigen fancurve te zijn voorzien. Dat zien we niet op elk X299-moederbord, en gezien de warmteontwikkeling van het platform is het een nuttige feature om onder belasting goed te kunnen koelen en tegelijkertijd in idle de geluidsproductie te kunnen beperken.

Onder de streep kunnen we stellen dat de X299 Designare EX van Gigabyte veel goed doet, en zich met de ondersteuning voor Thunderbolt 3 uniek maakt als X299-moederbord. Daarom krijgt de Designare EX van ons de Ultimate Award.


Gigabyte X299 Designare EX


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Gigabyte X299 Designare EX

ATX, Socket 2066, Intel X299, DDR4

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

499,90 €

gem. 519,74 €
3 shops, 1x voorraad

Lees ook deze moederbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*