42 AMD en Intel CPU's review: wat is de beste processor?

Welke processor moet je kopen?

Door


Inleiding

AMD en Intel concurreerden in 2017 weer met elkaar zoals we dat jarenlang niet gezien hebben. Beide fabrikanten introduceerden aan de lopende band nieuwe Core- en Ryzen-processors. Tijd om in 2018 de balans op te maken: welke processor moet je kopen voor welk gebruiksdoeleinde? Na het lezen van dit artikel weet je welke CPU voor jou de beste keuze is!


Wonderjaar 2017

2017 mag met recht een wonderbaarlijk jaar genoemd worden voor wie zelf een pc bouwt, althans op het gebied van processorintroducties. Het jaar begon met de introductie van Intels 7e generatie ‘Kaby Lake’ processors in de mainstream-lijn, cpu's met tot vier rekenkernen. Het was een bijna plichtmatig ritueel, waarbij we een marginale snelheidstoename ten opzichte van de voorgaande generatie tot ons mochten nemen. De ontvangst was dan ook lauwtjes.

Anno 2018 koop je een véél snellere CPU dan begin vorig jaar!

Ryzen vuurwerk

In maart begon echter het vuurwerk: AMD, wiens Bulldozer-CPU's zeker sinds 2011 Intels Core-geweld niet meer konden bijbenen na een rampzalig uitgepakte gok op hoe de processormarkt zich zou gaan ontwikkelen, introduceerde zijn nieuwe Zen-architectuur.

Beginnend met 8-core Ryzen 7 chips wist het de beloofde ipc- en daarmee prestatieverbetering ten opzichte van het bestaande aanbod niet alleen waar te maken, maar zelfs te overtreffen. Ryzen kon in sommige tests zelfs concurreren met Broadwell-E, Intels high-end desktop processors.

AMD liet het bovendien niet bij een paar processors, al snel volgde het met een afgeslankte Ryzen 5 en nog iets later in het jaar Ryzen 3 series, waarmee het quad-core processors naar een tot dat moment ongekend laag prijspunt bracht. Dit was mogelijk door het slimme ontwerp van Ryzen op basis van zogenaamde CPU Complex’en (CCX), die AMD middels een nog welluidender technologie met de naam Infinity Fabric als het ware aan elkaar plakte. Daarmee heeft het bedrijf een design in handen dat enerzijds op een enkele productielijn in veel verschillende uitvoeringen geproduceerd kan worden, en waarmee anderzijds op tal van prijspunten een product in de markt kan worden gezet. Gezien het beperkte R&D budget van het bedrijf uit Austin is dit ingenieuze concept ook bittere noodzaak: afzonderlijke designs voor verschillende markten kan het momenteel niet financieren.


Vergelijken

In deze review besproken 42 producten

  Meer producten (42)  

Lees ook deze processor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*