Intel Gemini Lake review: hoe snel is een 10W processor?

Hoe verhouden de verschillende Pentiums en Celerons zich tot elkaar?

Door


Conclusie

Intel's Gemini Lake-platform is er als echte opvolger voor Apollo Lake en de Atoms. De processors zijn enkel te vinden als vastgesoldeerde onderdelen van embedded systemen zoals de itx-moederbordjes die we in deze review bespraken, maar ook als laptopprocessors in het budgetsegment.

Waar desktopprocessors zoals de Pentium Gold G5400 en Celeron G4900 zijn ontworpen met heel schappelijke tdp's, ligt de nadruk bij de Gemini Lake-cpu's veel meer op een laag energieverbruik. Zo laag zelfs dat een passief koelblok voldoende warmteafvoer levert. De cpu's mogen dan zuinig zijn, echt snel zijn ze in de meeste desktoptoepassingen niet, en serieus gamen kun je al helemaal wel vergeten.

Ten opzichte van de Pentiums en Celerons op basis van de Core-architectuur zijn de Gemini Lakes dus niet zo snel. Het lagere tdp gaat namelijk gepaard met significant lagere kloksnelheden die de prestaties niet ten goede komen. Omdat je met een dergelijke losse desktopprocessor en instapmoederbord voor grofweg hetzelfde bedrag klaar bent, is de prijs-prestatieverhouding van bijvoorbeeld een Pentium Gold G5400 en een H310-moederbord een stuk gunstiger. Aangezien je bij de desktopprocessors in dit segment ook een koeler krijgt, kun je dus voor een vergelijkbaar bedrag veel snellere hardware kopen. Wie voor weinig geld dus een vlot systeem wil samenstellen en niet gebonden is aan een minimaal energieverbruik en passieve koeling, kan veel beter een processor uit de Pentium Gold-serie kopen dan uit de Silver-serie.

Toch heeft Gemini Lake naast het lage energieverbruik wel wat interessante eigenschappen die, mits van belang voor de eindgebruiker, het platform het overwegen waard maken. Zo is juist de gpu wel één van de meer opvallende onderdelen van Gemini Lake, want met de rijke hardwarematige ondersteuning zijn de Gemini Lakes interessante kandidaten voor een htpc. Vanwege het tdp zijn ook de gpu's van de Gemini Lake-chips lager geklokt dan de losse desktopvarianten, maar het aantal rekenkernen ligt hoger en de hardwarematige ondersteuning is uitgebreider. Nogmaals, voor gaming schiet ook deze gpu nog aardig tekort, maar voor een home theater zijn de bordjes wel het overwegen waard - mits er gebruik wordt gemaakt van een digitale audio-uitgang. Tegelijkertijd is de vraag hoe relevant dat anno 2018 met smart tv's, Chromecasts en Shields nog is, maar voor wie voor de tv nog wat meer zaken doet dan alleen media afspelen, zijn de Intel Celeron J4005 en Pentium Silver J5005 een welkome aanvulling.

Gigabyte J4005N D2P


In deze review besproken vier producten

Lees ook deze processor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*