Sony WH-1000XM2 en WI-1000X review: reizen in rust

Twee zeer verschillende opties voor geluidsdempende hoofdtelefoons

Door


WH-1000XM2

Sony WH-1000XM2 Gold

We beginnen met de WH-1000XM2, oftewel de opvolger van de MDR-1000X. Sony levert deze 349 euro kosten over-ear headset in een nette, stevige verpakking waarin zich naast het nodige papierwerk en de hoofdtelefoon zelf alles bevindt wat je nodig hebt: een 3,5 mm kabel, een micro-usb-kabel, een vliegtuigadapter en een stevige houder waarin je alles kunt opbergen. Dat is niet de meeste compacte die we ooit gezien hebben, maar de WH-1000XM2 oogt dan ook net wat groter dan zijn voornaamste concurrenten van Sennheiser en Bose. Veel scheelt dat niet, maar de vooral de oorschelpen zijn iets groter, waardoor hij net wat minder compact opvouwt. Het gewicht is met 278 gram bescheiden - minder dan de QuietComfort 35 II, maar wat meer dan de PXC 550.

Sony WH-1000XM2 Gold

Uiterlijk en bediening

Bekijken we de WH-1000XM2 nader, dan zien we een strak ontworpen hoofdtelefoon met een zacht kussen waar hij direct op het hoofd rust, de nodige metalen delen die voor stevigheid zorgen - onder andere de ophanging van de oorschelpen - en een minimum aan knoppen en aansluitingen. Een 3,5 mm als alternatief voor een draadloze verbinding, micro-usb voor opladen, een aan/uit-knop en een knop om de ruisonderdrukking te (de)activeren. Met die laatste kan je schakelen tussen 'uit', 'noise-cancelling' en 'ambient sound'. Een vriendelijke damesstem bevestigt elke wijziging, inclusief aan- en uitzetten. Als je de instellingen van je smartphone goed zet, kan ook de Google Assistant je zo van dienst zijn. Daarvoor moet je even een vinger tegen de rechteroorschelp aangedrukt houden.

De bediening gaat voornamelijk met behulp van een aanraakgevoelig oppervlak op de rechter oorschelp. Met een tikje in het midden kun je muziek stoppen en starten, of een telefoongesprek beginnen of beëindigen. Een tikje aan de voorrand is een volgend nummer, een tikje aan de achterrand een vorig. Schuif een vinger omhoog over het oppervlak om het volume te verhogen, omlaag om dit te doen afnemen: een kind kan de was doen. In tegenstelling tot bij de enige tijd terug besproken Q Adapt van Libratone werkt deze aanraakbediening hier wel gewoon goed. De WH-1000XM2 heeft één onhebbelijkheid: hij schakelt zichzelf na 5 minuten uit wanneer er geen Bluetooth- of 3,5mm-verbinding is. Dat betekent dat je hem niet gewoon op je hoofd kunt zetten in het vliegtuig om in weldadige rust weg te dommelen. Er is een simpele workaround: steek een 3,5mm plug (desnoods zonder kabel) in de aansluiting en hij blijft actief - maar dit is gezien het genoemde, veel toegepaste gebruiksmodel een beetje een suffe misser. Die wordt verergerd doordat de headset zich helemaal níet uitschakelt, zolang die 3,5 mm plug aanwezig is. Een timertje in de app zou dit twee kanten op oplossen.

Een Bluetooth-verbinding opzetten werkt eenvoudig, zeker als je over een apparaat met nfc beschikt; zo niet, dan ging het ook met de diverse devices waar we het mee hebben geprobeerd altijd goed - dat is zeker geen uitgemaakte zaak, in onze ervaring. Wat wel een minpunt is: je kunt maar met één apparaat tegelijk verbinding maken. Dat is anno 2018 raar, vrijwel elk Bluetooth-apparaat dat we in ons lab ontvangen kan met meerdere devices koppelen, zonder dat de oude verbinding wordt vergeten. Zo niet bij de WH-1000XM2. Wil je dus onderweg met je smartphone en op kantoor met je laptop verbinden, dan moet je steeds opnieuw pairen. Met nfc is dat nog vrij pijnloos, onder bijvoorbeeld Windows is dat niet iets om vrolijk van te worden.

Ander praktisch punt: de accu gaat 200 uur in stand-by zonder noise cancellation, 40 uur met NC actief; voor muziek of telefonie belooft Sony 30 uur met NC, 38 uur zonder, dit alles wanneer verbonden via Bluetooth. Met een kabel heb je twee uur langer. Opladen kost 4 uur naar 100%, na 10 minuten laden kan je ruim een uur luisteren. Onze gebruikspraktijk geeft geen reden om aan te nemen dat deze tijden onjuist zijn, de WH-1000XM2 hoefde maar een paar keer aan de lader, ondanks langdurig gebruik onderweg en op de werkplek. Wil je weten wat het accuniveau is, dan kan je de powerknop kort indrukken terwijl de headset aan staat. Helaas waarschuwt hij niet uit zichzelf als hij binnenkort aan de lader moet. Een rood ledje geeft ook een waarschuwing bij het aanzetten: als dat kort knippert, is het tijd om op te laden. Knippert het nog in series van drie, dan is er nog ruim voldoende stroom.

Sony WH-1000XM2 Gold

Draagcomfort

Tenzij je bijzonder grote oren hebt, zal de WH-1000XM2 netjes over de oren vallen, wat op zich al een isolerende werking heeft. De zachte kussen maken hem comfortabel om ook langere tijd op te hebben, warme oren zijn een bijna onvermijdelijke bijwerking. Dankzij de goede pasvorm en verstelmogelijkheid is het geen enkel probleem hem langere tijd te dragen, zo leerde ook onze gebruikspraktijk.

Noise-cancellation

De actieve ruisonderdrukking is nog een stap beter dan die van de MDR-1000X, en die was al van hoog niveau. Opmerkelijk is dat niet alleen voorspelbare geluiden goed gedempt worden, maar ook minder regelmatige geluidsbronnen aardig gereduceerd worden. Daarvoor dient de 'ambient noise' modus, die zeer fijnmazig is in te stellen met een schuifje middels de bijbehorende app, waarover hieronder meer. De noise cancellation werkt in ieder geval voortreffelijk, zowel in een drukke kantoortuin (zoals die waar Hardware.Info tegenwoordig in is gevestigd) als in een vliegtuig. Ook in trein en tram bewees de WH-1000XM2 goede diensten. 

We zijn aan het werk met een objectieve test voor de effectiviteit van ruisonderdrukking, te zijner tijd zullen we de resultaten van deze hoofdtelefoon ook hebben; die delen we met je in een toekomstig artikel. Voor nu moet voorstaan dat op basis van ervaring met elke belangrijke noise-cancelling hoofdtelefoon op de markt van de afgelopen jaren de Sony WH-1000XM2 moeiteloos met de top kan meedoen.

Sony WH-1000XM2 Gold

App

Met de app, simpelweg Headphones geheten, kan je zoals gezegd de ruisonderdrukking fine tunen met een schuifregelaar: stap 1 is Noise Cancelling, stap 2 is Wind Noise Reduction, daarna zijn stappen 3-20 Ambient Sound. Je kunt er echter nog veel meer mee doen. De accustatus in de gaten houden, de Bluetooth audio codec kiezen (standaard is AptX, voor een stabielere verbinding die minder bandbreedte vereist is SBC als backup beschikbaar), de ruisonderdrukking optimaliseren voor de positie op de oren en de luchtdruk, een equalizer, verbetering van gecomprimeerde audiobestanden - het zit er allemaal in.

 • Sony WH-1000XM2 Gold
 • Sony WH-1000XM2 Gold
 • Sony WH-1000XM2 Gold
 • Sony WH-1000XM2 Gold
 • Sony WH-1000XM2 Gold

Geluidskwaliteit

Natuurlijk hebben we ook de geluidsweergave van de WH-1000XM2 beoordeeld, zowel met onze gebruikelijke test playlist, enige weken gebruik in de praktijk en met onze testopstelling. Hieronder zie je de screenshots van de testresultaten met en zonder actieve ruisonderdrukking. In de praktijk betoont de WH-1000XM2 zich een mooi neutrale weergever, met een gebalanceerde reproductie van het frequentiespectrum. Laag is behoorlijk stevig, vermoedelijk door de gesloten constructie, maar niet overdreven. De weergave is mooi gedetailleerd, individuele instrumenten zijn uitstekend te plaatsen.

Als we een punt van kritiek hebben is dat het een weinig spannende reproductie is, het klinkt allemaal heel beschaafd. Een nummer als Low van Flo Rida komt daardoor wat bleekjes over, bijvoorbeeld. Het is een geluid waar je urenlang moeiteloos naar kunt luisteren, ideaal voor een lange reis, maar het zal je geen nieuwe dingen laten horen in je favoriete muziek. Is dat erg? Wat ons betreft niet - veel belangrijker is dat de noise cancellation geen merkbare invloed op de weergave heeft. We zien het een beetje terug in onze metingen, maar in de praktijk horen we geen verschil. Kijken we naar die metingen, dan zien we een opmerkelijk piekje in de harmonische vervorming in het laag, wanneer de ruisonderdrukking uit staat. Het is geen vervorming die we als ernstig zouden bestempelen, en met de ruisonderdrukking actief zien we er niets van terug. 

 • Sony WH-1000XM2 Gold
 • Sony WH-1000XM2 Gold
 • Sony WH-1000XM2 Gold
 • Sony WH-1000XM2 Gold
 • Sony WH-1000XM2 Gold
 • Sony WH-1000XM2 Gold


Lees ook deze headset artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*