Sony WH-1000XM2 en WI-1000X review: reizen in rust

Twee zeer verschillende opties voor geluidsdempende hoofdtelefoons

Door


WI-10000X

De Sony WI-1000X is in vrijwel elk opzicht een compleet ander product dan het over-ear familielid. Deze in-ear hoofdtelefoon is draadloos, maar wel met twee kabeltjes verbonden met de zend/ontvangsteenheid. Die bevat ook microfoons voor communicatie en analyseren van omgevingsgeluid, en een flinke accu. Je hangt hem om je nek, waarna hij op de sleutelbeenderen rust. Dit concept zien we sinds een paar jaar bij steeds meer merken, nadat LG als eerste grote fabrikant hiermee op de markt kwam. Het oogt wat merkwaardig, maar heeft bepaalde voordelen. Zo is er prima mee te sporten en maakt deze opzet een aanmerkelijk langere accuduur mogelijk dan wanneer een accu moet worden opgenomen in een snoertje of, nog lastiger, een oordopje. 

Sony WI-1000X Gold

Nadelen heeft het ook, zo merkten we in de koude wintermaanden: een hoge kraag en een das maken het de microfoons van de ruisonderdrukking niet gemakkelijk. Ook vind je de bedieningselementen niet eenvoudig terug als je goed bent ingepakt tegen wind en kou. Op een das leggen werkt ook niet echt lekker. Kortom, voor zomerse dagen en sportkledij een prima oplossing, maar werk je in een koelcel of ben je veel in de kou onderweg, dan valt er veel te zeggen voor de optie die meteen je oren warm houdt op de pagina hiervoor.

Uiterlijk en bediening

De WI-1000X bestaat uit een soort beugel, waarmee twee in-ear oordopjes verbonden zijn. De kabeltjes kan je middels een geultje in de uiteinden aan weerszijden grotendeels vastzetten, zodat ze niet rondslingeren wanneer je het apparaat wilt opbergen. De kabels zijn voldoende lang dat je nooit in de bewegingen van je hoofd belemmerd wordt.  In de rechterpoot zit een nfc-chip verwerkt voor het eenvoudig verbinding maken met Bluetooth, de linkerarm bevat een afsluitbare micro-sd-aansluiting voor opladen, de aan/uitknop, en afspeelknoppen. Die zijn alle voorzien van een symbool met een profiel, maar echt op de tast bedienen vergt de nodig gewenning. Er is geen 3,5 mm aansluiting, maar Sony levert een speciale adapterkabel mee die je kunt aansluiten op de micro-usb-poort. Daarmee kan je het apparaat dus ook bedraad gebruiken, al moet je die kabel beslist niet kwijtraken. Ook opmerkelijk: een trilmotor zorgt ervoor dat je ook kan voelen als je gebeld wordt, dat is aanvankelijk een aparte gewaarwording.

Sony WI-1000X Gold

Sony WI-1000X Gold

Naast de adapterkabel levert Sony een draagtasje mee en een vliegtuigadapter. Bij muziekweergave gaat de accu 10 uur mee met gebruik van ruisonderdrukking, 13 uur zonder. Dat is dus fors korter dan bij de WH-1000XM2 en dat hebben we in de praktijk ook wel gemerkt. Toch gaat de accu voldoende lang mee, dat je er niet bij stil staat hem aan de lader te liggen - en dan kom je dus na verloop van tijd voor een verrassing te staan, als hij toch leeg blijkt. Wederom kan je de app gebruiken om de accustatus in de gaten te houden.

Draagcomfort

De WI-1000X is, mits je dus niet met een winterse das aan het worstelen bent, prettig in het gebruik. Het apparaat weegt niet zoveel dat je de aanwezigheid om je nek merkt, dat went heel snel. De oordopjes hebben een prettige pasvorm en Sony levert uiteraard meerdere formaten siliconendopjes mee, zodat de kans dat ze niet passen in jouw oren klein is. Doordat het in-ear dopjes zijn dempen ze van zichzelf omgevingsgeluid al behoorlijk. Urenlang dragen bleek in de praktijk geen enkel bezwaar.

Noise-cancellation

De ruisonderdrukking van de WI-1000X is opmerkelijk genoeg heel anders dan van de WH-1000XM2. Aanvankelijk vroegen we ons zelfs af of hij wel actief was, maar even een oordopje verwijderen en de ruisonderdrukking deactiveren maakten duidelijk dat dat zeker zo was. De demping is echter een stuk subtieler. Waar bij de WH-1000XM2 bepaalde geluiden als het ware geheel verdwijnen onder een dikke deken, vervagen ze bij de WI-1000X eerder naar de achtergrond. De omgeving is er nog wel, alleen niet meer (of in elk geval minder) storend. In een zeer luide omgeving was de hoofdtelefoon hierdoor wat minder effectief, maar voor algemeen gebruik beslist wel. Daarbij is de mate waarin hij windgeruis kan wegfilteren opmerkelijk te noemen.

Een functie die ontbreekt op het apparaat (en dus ook in de app) is de persoonlijke optimalisatie. Wel kan ook de WI-1000X de luchtdruk meten en de ruisonderdrukking daarop aanpassen - dat komt van pas in het vliegtuig. Wat je daar dan wel weer mist is de mogelijkheid om via de microfoons je omgeving te horen, handig voor bijvoorbeeld een gesprek met conducteur of cabinepersoneel. Dat kan wel met de grote broer, maar niet met deze headset.

Sony WI-1000X Gold

App

Dezelfde Sony Headphones app werkt ook met de WI-1000X, met grotendeels dezelfde mogelijkheden. Personalisatie van de ruisonderdrukking ontbreekt dus, maar je kunt hier dan weer de trilfunctie in- en uitschakelen. Verder zien we ook hier de mogelijkheid de luchtdruk te meten en de weergave daarop aan te passen. Net als bij de WH-1000XM2 is het mogelijk virtuele surround toe te passen of de virtuele positie van de geluidsbron te wijzigen - daarvoor moet je wel overschakelen naar de minder goede SBC in plaats van AptX codec.

  • Sony WI-1000X Gold
  • Sony WI-1000X Gold
  • Sony WI-1000X Gold

Geluidskwaliteit

Helaas ontbeert ons 'hoofd' dat we voor hoofdtelefoontests gebruiken een 'oor' voor het testen van in-ear headphones, dus meetresultaten hebben we niet. De weergave van de WI-1000X doet echter zeer denken aan die van de WM-1000XM2, ondanks de aanmerkelijk kleinere drivers. Een mooi gebalanceerde weergave, met net een wat strakker laag, maar ook hier een beschaafd geluid dat zich goed leent voor langdurig luisteren, maar niet per se het muzikale hart in vervoering brengt door een ongekend dynamische weergave van moeilijke stukken. Vergeleken met de vele in-ear hoofdtelefoons die we in de loop der jaren hebben gebruikt zouden we ze tot de betere rekenen, vergelijkbaar met wat je rond de 100 à 150 euro in meer klassieke, bedrade uitvoering koopt, zowel bij Sony zelf als bij de concurrentie.


Lees ook deze headset artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*