Sony WH-1000XM2 en WI-1000X review: reizen in rust

Twee zeer verschillende opties voor geluidsdempende hoofdtelefoons

Door


Conclusie

Sony levert met de WH-1000XM2 een verbeterde versie af van een noise-cancelling hoofdtelefoon die al erg goed was. Zowel qua geluidskwaliteit als qua ruisonderdrukking maakt het een goed product nog beter. Dat doet het bovendien voor een prijs die toch net een paar tientjes lager ligt dan die van de concurrentie, al moet je je afvragen of je je daardoor moet laten leiden in deze prijsklasse. Zeker voor wie veel reist is een eventuele kleinere extra investering zonder meer te verantwoorden. 

Echter, de WH-1000XM2 is gewoon een uitstekend product en zonder meer een aanrader. Een keuze voor Sennheiser, Bose of deze Sony zal eerder worden ingegeven door persoonlijke voorkeur of een mooie aanbieding, want alle drie zijn van zeer hoog niveau. Helaas zijn er wel wat schoonheidsfoutjes: het automatisch uitschakelen wanneer er geen bron is verbonden via Bluetooth of kabel is onhandig voor de vliegende reiziger die gewoon rustig wil slapen. Omgekeerd is het ook niet praktisch dat hij níet uitschakelt zolang er een kabel is verbonden. Hier valt nog iets te verbeteren aan de gebruikerservaring. Dat geldt ook voor de afwezige mogelijkheid met meerdere apparaten een verbinding te maken. Ten slotte zouden wij een proactieve waarschuwing dat de accu bijna leeg is waarderen; het is mooi dat je het kunt checken, maar 'foolproof' is beter.

De WI-1000X is een heel ander product, maar zeker ook aantrekkelijk. Niet alleen is het kleiner, lichter en daardoor veel meer een metgezel die je de hele dag bij je houdt, ook is hij een stuk goedkoper. Daarvoor lever je in: toch wel een klasse qua ruisonderdrukking en wat slimme functies. Aan de andere kant, dit is de beste in-ear met ruisonderdrukking die we tot dusver hebben getest (toegegeven, heel veel voorgangers waren er niet, maar toch).

We kunnen ons voorstellen dat je bij de prijsstelling de wenkbrauwen optrekt, maar goede noise-cancellation is geen eenvoudige aangelegenheid. Voor de frequente reiziger is het echter veel waard, om welke reden we niet aarzelen deze beide producten, ondanks de verbeterpunten, met een Excellent Choice award te belonen.


Sony WH-1000XM2
Sony WI-1000X

Update 12-3-2018: Google Assistant is ook nu al beschikbaar, mits goed geconfigureerd; toevoeging mbt pairen met meerdere apparaten en accuwaarschuwing.


Lees ook deze headset artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*