Samsung C34H890 review: ultra wide 100 Hz alternatief?

Capabele ultra wide monitor doet precies wat hij belooft

Door


Conclusie

Samsung levert met de C34H890 een heel capabele ultra wide monitor af, met een paar sterke punten en een paar zaken die wat minder overtuigen. Om met die laatste te beginnen, de kijkhoeken zijn erg matig, zeker de helderheid neemt onder een hoek van 45 graden erg sterk af. Dat bevordert in elk geval niet het meekijken, wat op kantoor natuurlijk niet per se een nadeel is. Daarnaast is de uniformiteit van zwart niet geweldig, we zien in het donker enige backlight bleeding langs de randen. Het kan veel erger, en de van 9 tot 5 werkende mens zal het vermoedelijk nooit opvallen, maar Samsung heeft dit scherm van een 100Hz paneel voorzien en daar gaan de gamers onder ons voor rechtop zitten - en die houden niet zo van ongewenste afstraling in het donker.

Die lopen ook niet warm voor de relatief hoge minimale helderheid van zo'n 60 nits - het is niet oogverblindend maar voor de nachtbraker in het duister kan het de oogje wat te veel tarten. Ook het Freesync-bereik van 60-100 Hz is niet bepaald tot de verbeelding sprekend. De hardcore gamer die dus een koopje dacht te scoren, druipt dus vermoedelijk af.

Toch is de C34H90 alles behalve een teleurstellende monitor, want hij doet precies wat Samsung belooft: een prettige bijdragen doen aan de productiviteit van de professionele gebruiker. Met uitstekende ergonomie en moderne aansluitingen, inclusief usb-c met video, data én 65W power delivery is hij potentieel een mooi dock- en dual-screen alternatief, waarbij je alleen nog even iets voor je netwerk moet regelen. Twee devices aansluiten, PiP en PbP: het kan allemaal. Natuurlijk waren wat andere kantoorfeatures als een power- of presence sensor welkom geweest, maar die kunnen voor net zoveel gebruikers een ergernis vormen die ze gelijk uitzetten. 

De basis van deze monitor is gewoon goed en dat zien we ook aan de kleurweergave, de helderheid en het contrast: mooie waardes die hem in vrijwel elke omgeving inzetbaar maken en vermoedelijk zorgen voor blije werknemers. Dat de muiscursor dan wat soepeler over het scherm beweegt bij 100Hz is mooi meegenomen, net als dat de lan party na sluitingstijd wat extra elan krijgt van de hogere verversingsfrequentie en het fraaie contrast. 

Natuurlijk, je kunt de C34H890 overwegen om thuis op te gamen, maar heel eerlijk: dan zijn er een paar stevige concurrenten. Niet in de laatste plaats Samsungs eigen C34F791, die met een groter kleurbereik én een betere afstelling toch meer indruk maakt (de nog iets grotere kromming kunnen we ook vermelden), een iets groter Freesync-bereik biedt en - in elk geval op moment van schrijven en alleen bij Amazon.de - voor een zeer vergelijkbaar bedrag te koop is. In de regel kost hij zo'n 100 euro meer, en bij dat prijsverschil zouden we de C34H890 overwegen. Echter, ook de Philips 349X8FJEW is een hele geduchte concurrent, voor gemiddeld nog een wat lager bedrag, betere uniformiteit en kleurweergave.

Kortom, de C34H890 is een aanrader, maar vooral voor waar Samsung 'm bedoeld heeft: op kantoor. Voor algemeen gebruik valt er voor de vraagprijs net wat te veel op af te dingen om hem met een award naar huis te sturen, maar de ict-inkoper die bij afname van enige honderden stuks vermoedelijk een heel andere prijs per stuk afrekent, moet er vooral niet te lang over nadenken: hier worden de werknemers heel blij van. En dat is ook wat waard.

Samsung C34H890


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Samsung C34H890

34 inch, 3440x1440, 110 ppi, VA / MVA / PVA, Gebogen scherm, AMD FreeSync, 100 Hz, HDMI, DisplayPort, 4 ms, 300 cd/m², 3000 : 1

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

521,99 €

gem. 629,86 €
5 shops, 5x voorraad

Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*