CrossFire & SLI anno 2018: nog de moeite waard?

AMD Radeon RX Vega 64 CrossFire & Nvidia GeForce GTX 1080 Ti SLI uitgebreid doorgemeten

Door


De werking van CrossFire en SLI

In het leeuwendeel van de games wordt de rekenkracht van meerdere videokaarten met elkaar gecombineerd door de drivers van de gpu-fabrikant. Nvidia stelt daar andere eisen aan dan AMD. Zo heb je voor SLI een gecertificeerd moederbord nodig en kun je alleen videokaarten met een identieke gpu combineren, terwijl CrossFire op praktisch elk moederbord met meerdere pcie-sloten werkt. Bovendien kun je binnen dezelfde gpu mixen en matchen; het is dus prima mogelijk om een Vega 56 met een Vega 64 te combineren, bijvoorbeeld.

Beide technologieën werken tegenwoordig standaard met AFR, oftewel alternate frame rendering. Dat betekent dat videokaarten in een CrossFire- of SLI-opstelling om en om een beeld renderen. Dat is in theorie een efficiëntere manier om gpu's te combineren dan het vroeger toegepaste split-frame rendering, maar doordat niet elk frame even snel klaar is kan de tijd tussen beelden (de zogenaamde frametime) variëren. Dat neem je waar als 'stuttering', waarbij de weergave er niet vloeiend uitziet ondanks prima fps-waardes.


Alternate frame rendering: elke gpu rendert om en om een beeld.

Met de komst van DirectX 12 zou alles anders worden. Deze api bevat een techniek die explicit multi-adapter is gedoopt en daarmee kan een game zelf meerdere videokaarten aansturen. Het is zelfs mogelijk om totaal verschillende videokaarten van AMD en Nvidia door elkaar te gebruiken. Het werd ook anders, maar niet per se beter: bijna drie jaar na de lancering van DirectX 12 kunnen we concluderen dat de meeste spellen die er gebruik van maken helemaal geen ondersteuning bieden voor meerdere videokaarten, op enkele uitzonderingen na.

Doordat er hoe dan ook trucs nodig zijn om de twee gpu's samen te laten werken, is een set-up met twee videokaarten praktisch nooit echt twee keer zo snel als een enkele kaart. In scenario's waar CrossFire en SLI optimaal hun werk kunnen doen, oftewel wanneer de videokaarten niet worden gebottleneckt door de processor of een ander component, mag je doorgaans 60 à 70 procent schaling verwachten. In uitzonderlijke gevallen komen we wel eens schaling van tegen de 90 procent tegen. Vaak wordt de beste schaling behaald op 4K-resolutie met de hoogst mogelijke settings, aangezien de videokaarten dan de minste last ondervinden van een cpu-bottleneck.


Bij de aankondigingen van DirectX 12 werden gouden bergen beloofd op multi-gpu gebied.


Vergelijken

In deze review besproken twee producten

  Product Laagste prijs

AMD Radeon RX Vega 64 CF

Vega 10, 4096 cores, 1247 MHz, 8192 MB, 2048 bit, DirectX 12 fl 12_1, PCI-Express 3.0 x16

Specificaties Testresultaten Reviews

Nvidia GeForce GTX 1080 Ti SLI

GP102, 3584 cores, 11264 MB, 352 bit, DirectX 12 fl 12_1, PCI-Express 3.0 x16

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze 3d-chip artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*