CrossFire & SLI anno 2018: nog de moeite waard?

AMD Radeon RX Vega 64 CrossFire & Nvidia GeForce GTX 1080 Ti SLI uitgebreid doorgemeten

Door


Inleiding

Wilde je niets anders dan ultieme prestaties in games, dan waren CrossFire en SLI lange tijd de enige optie. DirectX 12 moest een alternatief bieden, maar lijkt toch niet het beloofde heilige land te zijn voor multi-gpu opstellingen. Daarom is het hoog tijd om de balans op te maken: is het combineren van meerdere videokaarten anno 2018 nog relevant, of kent het sprookje van CrossFire en SLI een bitter einde?


Om een goed oordeel te kunnen vellen over CrossFire en SLI in de tegenwoordige tijd, hebben we dual-gpu configuraties van de topmodellen uit beide kampen onze volledige 3d-chip test laten doorlopen. Dat is dezelfde test als waarmee we een nieuwe gpu op de proef stellen bij een nieuwe launch. Het volledige testparcours hebben we doorlopen met zowel de AMD Radeon RX Vega 64 in CrossFire als de Nvidia GeForce GTX 1080 Ti in SLI.

Op de volgende pagina gaan we dieper in op de courante technologie achter CrossFire en SLI, maar eerst even heel concreet: wat heb je nodig om meerdere videokaarten te combineren? Bij AMD zit dan anders dan bij Nvidia. De nieuwste videokaarten van AMD, waaronder die gebaseerd op de Polaris en Vega gpu's, maken gebruik van XDMA. Hierbij wordt er niet langer gebruikgemaakt van een fysieke brug, maar verloopt de onderlinge communicatie gewoon via de PCI-Express-bus. Nvidia stapte bij de introductie van Pascal juist over op een sneller type SLI-brug, de zogenaamde HB-SLI-bridges. Verschillende fabrikanten voeren dergelijke bruggen, die al gauw drie à vier tientjes kosten.


Vergelijken

In deze review besproken twee producten

  Product Laagste prijs

AMD Radeon RX Vega 64 CF

Vega 10, 4096 cores, 1247 MHz, 8192 MB, 2048 bit, DirectX 12 fl 12_1, PCI-Express 3.0 x16

Specificaties Testresultaten Reviews

Nvidia GeForce GTX 1080 Ti SLI

GP102, 3584 cores, 11264 MB, 352 bit, DirectX 12 fl 12_1, PCI-Express 3.0 x16

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze 3d-chip artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*