Wifi-prestaties smartphones in kaart gebracht

Opsporing verzocht: Broadcom versus Qualcomm

Door


Inleiding

Mobiele netwerken worden voortdurend verbeterd. We zien steeds snellere versies van 4G, terwijl aan 5G al hard wordt geklust. Toch zijn er genoeg scenario’s waarin je moet terugvallen op die andere draadloze verbinding: wifi. Tijd om de prestaties daarvan eens bij een groot aantal toestellen aan een nadere blik te onderwerpen.


Hoewel kosteloze roaming binnen de Europese Unie inmiddels mogelijk is, is onbeperkt datagebruik – zeker zonder forse meerprijzen – nog altijd een utopie. Kijk je graag streaming video of stream je juist zelf, luister je in hoge kwaliteit streaming muziek of communiceer je bij voorkeur via Facetime en andere videochats, dan ben je rap door je bundel heen, ook als die meerdere gigabytes omvat. Voldoende reden voor velen van ons om waar mogelijk via wifi verbinding te maken in plaats van het mobiele datanetwerk. Ook als de verbinding terugvalt naar 3G of zelfs het gevreesde E(dge) icoontje in beeld komt, is wifi een aanlokkelijk alternatief.

Bij wifi-prestaties denk je als Hardware.Info lezer vermoedelijk allereerst aan de router en dat is natuurlijk een belangrijke factor. Niet voor niets onderwerpen we die regelmatig aan een batterij tests om de prestaties zo goed mogelijk in kaart te brengen. Echter, het is ronduit opmerkelijk dat er voor de client-kant van mobiele apparaten, lees: de wifi-chip in je smartphone, bijna geen aandacht is. En dit terwijl je uiteindelijk altijd afhankelijk bent van de zwakste schakel in je verbinding. Een beest van een router met een duizelingwekkende AC-klasse en dito antennes is leuk om te hebben, maar een single-stream device zal de bandbreedte die een dergelijk apparaat biedt niet eens bij benadering volledig kunnen benutten.

Testveld

Voor het testen van de wifi op laptops zijn er eigenlijk te veel haken en ogen om veel conclusies te kunnen trekken, maar specifiek voor smartphones wilden we wel eens iets te doen aan deze lacune. Voor dit artikel zochten we met behulp van 23 smartphones uit hoe deze presteren als het aankomt op de wifi-verbinding. Bij het samenstellen van het testveld hebben we getracht een zo breed mogelijke selectie te maken. Zo hebben we toestellen van diverse fabrikanten geselecteerd, variërend van 149 tot 1080 euro (gemiddelde prijzen op basis van onze Prijsvergelijker). Daarbij hebben we zowel 802.11n als 802.11ac compatibele toestellen meegenomen. Zo kwamen we tot een deelnemersveld bestaande uit zowel iOS- als Android-toestellen met uiteenlopende SoC’s van fabrikanten als Apple, HiSillicon, Mediatek, Samsung en Qualcomm.

Daarbij waren we natuurlijk in het bijzonder benieuwd of duurdere toestellen ook beter presteerden: resulteren meer euro’s ook in meer megabits per seconde? Ook hadden verschillen tussen de 2,4 en 5 GHz band onze warme belangstelling, evenals de samenwerking met de twee routers die we gebruikten, waarover later meer. De testresultaten kan je in de bij het artikel bijgevoegde grafieken vinden. Een overzicht van alle specificaties en testresultaten kan je hier terugvinden.

Een eerdere versie van dit artikel verscheen in Hardware.Info Magazine #1/2019. Neem een abonnement op Hardware.Info Magazine om als eerste onze beste, uitgebreidste artikelen te lezen en de gratis publicaties op deze site te steunen.


Lees ook deze smartphone artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*