AMD Ryzen 2 & X470 review: Ryzen 5 2600X, Ryzen 7 2700 & 2700X + 6 X470 moederborden

Ryzen 2: hogere prestaties, nog veel hoger energieverbruik

Door


AMD Ryzen 2 & AMD X470 review

AMD's 2e generatie Ryzen-processors is gearriveerd! AMD presenteert Ryzen 2 (codenaam Pinnacle Ridge) als grote verbetering, met veel optimalisaties. Uiteraard testten we de nieuwe processors om te zien wat daarvan klopt. Hoe snel zijn deze cpu's ten opzichte van Intel? Heeft AMD de juiste veranderingen doorgevoerd? Wij gingen aan de slag met de AMD Ryzen 7 2700X, AMD Ryzen 7 2700 en AMD Ryzen 5 2600X. Ook lees je in deze review over onze ervaringen met de eerste X470-moederborden.


Wie ons volgt op Facebook of Instagram, heeft vorige week al voorbij zien komen dat er een reviewkit van AMD was gearriveerd in het Hardware.Info-testlab. Nu mogen we jullie alles vertellen over de prestaties en alle andere aspecten van de Ryzen 2-processors.

Long read

Mocht je niet direct naar de pagina's met benchmarks zijn gesprongen: deze review is niet bepaald gering van omvang, dus bij dezen een kleine leesgids. Op de eerstvolgende pagina blikken we kort terug op wat AMD het afgelopen jaar teweeg heeft gebracht met de introductie van zijn Ryzen-processors. Vervolgens nemen we nog even een duik in de achterliggende architectuur, zodat je alle verbeteringen die de architectuuroptimalisaties, nieuwe features en niet te vergeten het 12nm-productieproces in het juiste perspectief kan plaatsen.

Extra tests

Naast onze gebruikelijke benchmarksuite met een ruime selectie aan synthetische en praktijkbenchmarks, hebben we ook flink wat extra tests uitgevoerd. We kijken naar de zogenaamde ipc oftewel de efficiëntie van de architectuur, maar ook naar de latencies van de cores en de caches, en onderzoeken het effect van sneller geheugen op Ryzen 2. Uiteraard konden we het ook niet laten om te proberen de gloednieuwe Ryzen 2 zo ver mogelijk over te klokken.

Moederborden

Maar dan zijn we nog niet klaar! Vanaf pagina 26 van deze review lees je alles over de eveneens vandaag gelanceerde AMD X470-chipset. De eerste zes X470-moederborden van ASUS, Gigabyte en MSI hebben we al getest, dus die vergelijken we uitgebreid. In de conclusie vertellen we je uiteraard wat de aanraders zijn - zowel qua cpu's als wat de nieuwe moederborden betreft.

Naast de Ryzen 7 2700X, Ryzen 7 2700 en Ryzen 5 2600X die we vandaag testen, introduceert AMD ook nog de Ryzen 5 2600. Die wilde AMD helaas nog niet opsturen, maar de review daarvan volgt zo snel mogelijk! Voor nu: ga er lekker voor zitten, want in de komende pakweg 10000 woorden vertellen we je álles over Ryzen 2!

Dit artikel is tot stand gekomen met bijdragen van Reinoud Dik en Tomas Hochstenbach.


Dossier

Lees ook deze processor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*