7 Multi-room wifi-systemen getest: Met de Mesh op tafel

Mesh is mooi wanneer het werkt, maar geen wondermiddel

Door


Conclusie

Als we de resultaten van onze eerste grote vergelijkende mesh-test onder de loep nemen, valt op dat mesh-technologie zeker niet in alle gevallen een hogere doorvoersnelheid garandeert. Opmerkelijk is bovendien dat de testresultaten duidelijk laten zien dat een client die dichtbij een tweede of derde node staat vaak weinig profijt heeft van de aanwezigheid van een dergelijk steunpunt. Minder opvallend, maar toch belangrijk om even aan te stippen is dat obstakels als een betonnen muur en al helemaal een metalen liftkooi een significante weerslag hebben op je wifi-signaal, mesh of geen mesh.

Verder geeft de test een behoorlijk duidelijk beeld van hoe de onderlinge verhoudingen liggen. Onderaan de lijst bungelt EnMesh van Engenius met een gemiddelde snelheid van 93 Mbit/s, gevolgd door ASUS’s Lyra en Google Home Wifi die respectievelijk een gemiddelde snelheid van 115 Mbit/s en 118 Mbit/s halen. Daarbij dient gezegd te worden dat Google’s mesh-systeem aanzienlijk goedkoper is dan dat van ASUS, maar wat betreft randzaken het aflegt tegen de Taiwanezen. Ubiquiti’s AmpliFi-systeem is de eerste set die behoorlijk en evenwichtig presteert met een gemiddelde snelheid van 133 Mbit/s. Het blijft door de prestaties van de drie overgebleven sets in dit geval bij een eervolle vermelding.

De eerste award gaat naar TP-link’s Deco, dat werkelijk over de hele linie prima prestaties koppelt aan een uitermate scherpe prijs. Met een gemiddelde snelheid van 149 Mbit/s is Deco het op twee na best presterende mesh-systeem uit het testveld. De Great Value award is dan ook dik verdiend. De andere prijswinnaars zijn Netgear en Linksys die met respectievelijk Orbi en Velop de beste resultaten neerzetten. De prijs is daar overigens ook naar: het zijn de twee duurste systemen uit de test. In dit geval is er dus echt sprake van dat je krijgt waar je voor betaalt.  

Velop eindigt met een gemiddelde snelheid van 167 Mbit/s nipt achter Orbi, dat een gemiddelde snelheid van 175 Mbit/s haalt. Dat verschil zie je ook terug in de hardware en de prijs die in beide gevallen nipt hoger uitslaan aan de kant van Netgear. De prestaties van zowel Orbi als Velop zijn echter zo goed en dermate dicht bij elkaar dat beide naar huis gaan met een Excellent Choice award. Toeval of niet, de fabrikanten van het eerste uur lijken vooralsnog de belofte van mesh het beste in de praktijk te kunnen brengen.


Netgear Orbi
Linksys Velop


TP-Link Deco M5


Lees ook deze router artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*