Asus ProArt PA32UC-K review: eerste 4K HDR-monitor met echte local dimming

Ultiem beeldscherm met bijzonder felle backlight

Door


Conclusie

De Asus ProArt PA32UC-K is een bijzonder product met indrukwekkende specificaties. Net als duurdere televisies beschikt de monitor over een fijnmazige vorm van local dimming. De aanwezigheid daarvan leidt tot een danige verhoging van het contrast, nodig voor een overtuigende hdr-weergave. Bovendien is de helderheid enorm hoog: het scherm produceert veel meer licht dan eerdere hdr-monitoren, wat ertoe leidt dat highlights de vereiste impact hebben. Samen met het brede kleurbereik maken al die features de PA32UC-K tot een van de beste hdr-monitoren van dit moment.

Als early adopter krijg je echter wel te maken met een aantal ruwe kantjes. Hoewel de local dimming werkt zoals zou moeten, heeft Asus er een ips-paneel voorgezet met een relatief laag contrast. Van negatieve bij-effecten als halo's rondom lichte beelddelen krijg je zodoende sneller last, zeker wanneer je felle hdr-beelden gaat bekijken. Het in- en uitschakelen mag bovendien nog wat sneller gebeuren - de backlight reageert nu relatief traag op beeldwisselingen.

ASUS ProArt PA32UC-K

Ook als grafische monitor is de PA32UC-K geen perfect product. De kleurafstelling kan zich in diverse modi inderdaad meten met de top van de markt, al is de gamma-afstelling nog een verbeterpunt. Standaard maakt de fabrikant echter de onbegrijpelijke keuze verscherping toe te passen op het beeld, waarmee de sRGB-stand weinig bruikbaar is. Wellicht kan deze misser in een toekomstige versie of firmware-update nog worden opgelost. Anders kun je altijd de meegeleverde colorimeter gebruiken, om één van de andere modi in te regelen voor sRGB - dat Asus niet alleen de mogelijkheid voor hardwarekalibratie biedt, maar ook een kalibratieapparaat meelevert, is zeker een pluspunt.

Mede gezien de hoge prijs is de PA32UC-K voorlopig vooral interessant voor een hele kleine niche van grafici of beeldbewerkers die ook met hdr-materiaal willen werken. Die zouden voor datzelfde doel natuurlijk ook meerdere apparaten kunnen aanschaffen, die elk minder last kunnen hebben van de nadelen waarmee de PA32UC-K nog te kampen heeft. Daarmee waarderen we de PA32UC-K vooral als een interessante blik op de toekomst van pc-beeldschermen - een innovatief product waarvoor onze Innovation Award zeker op zijn plek is. We hopen dat er weldra meer modellen zullen volgen die hetzelfde kunnen als dit scherm van Asus, zodat je hdr-materiaal ook op je pc-beeldscherm beter kan ervaren.


Asus ProArt PA32UC-K


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Asus ProArt PA32UC-K

32 inch, 3840x2160, 138 ppi, IPS / PLS / AHVA, AMD FreeSync, 60 Hz, HDR, HDMI ingang, DisplayPort ingang, AdobeRGB, 5 ms, 400 cd/m², 1000 : 1

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

2.263,07 €

gem. 2.387,50 €
5 shops, 4x voorraad

Dossier

Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*