Een 5TB-harddisk in je pc voor € 100? Dat doe je zo!

Veel terabytes voor weinig geld... Kan dat wel?

Door


De 100 euro 5TB disk

Wij gingen in de Prijsvergelijker op zoek naar externe harde schijven met een bijzonder gunstige prijs-per-gigabyte. Ons oog viel op de Memory Center 5TB, een externe 3,5"-harddisk van Intenso. Intenso is als het ware het huismerk van een grote distributeur en produceert zelf geen harde schijven. Meestal bevatten de externe harddisks van dit merk schijven van Seagate of Toshiba, maar het is niet gezegd dat voor elke productiebatch hetzelfde type schijf wordt gebruikt.

Op het moment van bestellen hoefden we nog geen 105 euro af te rekenen voor het laten bezorgen van deze externe harde schijf. Dat is een stuk minder dan de circa 150 euro die we voor een 5TB schijf kwijt zijn, wanneer we die los aanschaffen. De leveromvang is kaal, maar functioneel: de schijf zelf zit stevig in foam, in een apart vakje vinden we een usb 3.0-kabel en een stroomadapter. Uiteraard verdient het de aanbeveling om eerst even te testen of de externe schijf goed functioneert. Zodra je de interne schijf eruit haalt, vervalt immers je garantie en is het zonde als je er dan pas achter komt dat hij defect was.

De schijf bleek uitstekend te werken, maar deed zich richting Windows enkel voor als 'Intenso External USB 3.0 SCSI Disk Device'. Van het type interne schijf troffen we geen spoor aan, dus dat bleef nog even een verrassing.

Nu is het dan tijd om de 5TB-disk uit zijn behuizing te gaan bevrijden. De plastic boven- en onderkant moeten allebei los: aan de bovenkant zit de schijf, maar die is van onderaf vastgeschroefd in het frame. Het is een kwestie van met een platte schroevendraaier of meer gespecialiseerde tools de panelen uit de behuizing wrikken, tot alle klemmetjes die ze op hun plaats houden los zijn. Op dat moment klikken de panelen vanzelf los.

Bij het openen van de behuizing kwamen we er eindelijk achter welke harddisk er in het zwarte kastje verborgen zat. Dat bleek een Seagate Barracuda Compute 5TB (modelnummer ST5000DM003), een 5400rpm-desktopschijf met 128 MB cache. Hoewel we geen officiële documentatie over deze schijf kunnen vinden, wijst een forumtopic dat Google ons opleverde erop dat deze schijf gebruikmaakt van SMR. Dat maakt hem ongeschikt om een besturingssysteem van te draaien, omdat hij door het toepassen van die techniek niet goed om kan gaan met kleine schrijfacties buiten de buffer. Dat waren we echter toch al niet van plan.


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Intenso Memory Center 5TB Black

Harddisk, USB 3.0 (3.1 Gen 1), 5000 GB

Specificaties Prijzen

119,95 €

gem. 125,00 €
3 shops, geen voorraad

Lees ook deze externe harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*