Samsung 970 Evo & 970 Pro SSD review

Populaire 960 Evo en Pro krijgen eindelijk opvolgers

Door


Conclusie

Er viel een tijdlang weinig te beleven op de ssd-markt. Nu de prijzen weer een dalende trend hebben ingezet en de concurrentie toeneemt, voelt Samsung zich verplicht om eindelijk weer nieuwe high-end ssd's op de markt te brengen. De 970 Evo en 970 Pro zijn geen revolutie, maar evolutie: 3d-nand met een hogere dichtheid en een hoger geklokte controller zijn de belangrijkste wijzigingen.

Betere prestaties

De Samsung 970 Evo krijgt precies de boost die de 960 Evo nodig had. De concurrentie kroop met bijvoorbeeld de Plextor M9Pe en de Intel 760p steeds dichterbij, maar met de 970 Evo heeft Samsung daar, vooral dankzij flink hogere schrijfsnelheden, voorlopig weinig last meer van. Samsung 970 Evo 500GBDaar staat tegenover dat vooral het 250GB-model door zijn geringere aantal flashchips flink trager is dan zijn grotere broertjes. Gezien de tijd die het de andere fabrikanten kostte om de 960 Evo zowel qua prestaties als qua prijs te kunnen evenaren, zou het zomaar kunnen dat de 970 Evo de rest van dit jaar de gedoodverfde favoriet in nvme-land wordt.

Bij de 970 Pro geldt vooral dat zijn voorloper al heel snel was, en de ruimte om te verbeteren dus beperkt was. Ook hier zijn het vooral de schrijfsnelheden die erop vooruitgaan, maar relatief gezien zijn de verschillen kleiner. Bij de steady-state prestaties zien we wel een grote prestatieverbetering en alleen de extreem dure, op 3D XPoint gebaseerde Intel Optane-ssd blijft de 970 Pro nog voor. Houd je het bij de reguliere m.2-formfactor, dan is de Samsung 970 Pro echter de snelste ssd die je kan kopen.

Langere garantie, vooralsnog iets hogere prijzen

Naast de prestaties heeft Samsung ook het totaalbeeld aantrekkelijker gemaakt, vooral bij de 970 Evo. Die gaat van drie naar vijf jaar garantie en krijgt een 50% hogere gegarandeerde levensduur mee. Dat laatste zien we bij de 970 Pro ook, maar daar blijft de garantieperiode helaas steken op de vijf jaar die hij al was.

Samsung 970 Pro 512GBOp het moment van schrijven weten we alleen de adviesprijzen, die bij de meeste modellen iets hoger liggen dan bij de oudere 960-series - zeker nu de prijzen daarvan omlaag gaan om de voorraden kwijt te raken. Over het algemeen zullen de nieuwe series de oudere 960's gewoon vervangen, zo liet de fabrikant ons weten. We vermoeden dat de nieuwe reeksen in het begin wat duurder zullen zijn, net zoals bij de 860 Evo en Pro het geval was.

Uiteindelijk besluiten we om de Samsung 970 Evo-ssd's naar huis te sturen met een Excellent Choice award, met uitzondering van het 250GB-model. Dat is dusdanig veel langzamer dan de grotere varianten, dat we je sterk zouden aanbevelen om nog even door te sparen of gewoon voor een sata-ssd te gaan. De 970 Pro is simpelweg de snelste m.2-ssd die je kan kopen en ontvangt daarom de Ultimate Product award.


Samsung 970 Evo 500GB
Samsung 970 Evo 1TB
Samsung 970 Evo 2TB


Samsung 970 Pro 512GB
Samsung 970 Pro 1TB

Ten slotte willen we meegeven dat de 'merkbaarheid' van de stap van een sata-ssd naar een nvme-ssd in het niet valt bij die van een ouderwetse hdd naar een ssd. Twijfel je bijvoorbeeld tussen een sata-ssd van 1 TB en een nvme-exemplaar van 500 GB, dan zouden wij altijd voor de eerste optie gaan. Dat doet natuurlijk niets af aan de goede prestaties van Samsung-ssd's die we vandaag bespreken, maar is wel goed om in je achterhoofd te houden bij de aanschaf van een nieuwe ssd.

 • Samsung 970 Evo
 • Samsung 970 Pro

In het kort

De Samsung 970 Evo krijgt precies de boost die de 960 Evo nodig had. De concurrentie kroop steeds dichterbij, maar met de 970 Evo heeft Samsung daar, vooral dankzij flink hogere schrijfsnelheden, voorlopig weinig last meer van.

 • 250GB-model flink trager; in de winkel laten liggen!
 • Verschil met sata-ssd blijft in de praktijk klein
 • Schrijft vlotter dan zijn voorloper
 • Nu met 5 jaar garantie
 • Staat ook in 'pro'-tests zijn mannetje

In het kort

Ook bij de Samsung 970 Pro zijn het vooral de schrijfsnelheden die erop vooruitgaan, vooral bij de steady-state prestaties. Houd je het bij de reguliere m.2-formfactor, dan is de Samsung 970 Pro de snelste ssd die je kan kopen. Wel vinden we het jammer dat de garantie niet net zoals bij de 970 Evo is verlengd.

 • Heel erg prijzig
 • Meer dan 5 jaar garantie had niet misstaan
 • Met afstand de snelste m.2-ssd ooit
 • Uitstekende consistentie, ook bij zware belasting

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*