Samsung 970 Evo & 970 Pro SSD review

Populaire 960 Evo en Pro krijgen eindelijk opvolgers

Door


Real world benchmarks

Om een goed beeld te krijgen van de prestaties van SSD's in de praktijk draaien we verschillende zogenaamde real world benchmarks, tests die gebaseerd zijn op het schijfgebruik van échte applicaties.

Allereerst de storage test van PCMark8. Deze benchmark maakt gebruik van zogenaamde traces van Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe Indesign, Adobe After Effects, Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft PowerPoint, World of Warcraft en Battlefield 3. Scores van alle afzonderlijke tests vind je op de volgende pagina.

In onderstaande grafieken vind je allereerst de bandwidth score, wat de gemiddelde lees- en schrijfdoorvoersnelheid is, gemeten over alle verschillende testonderdelen. De traces worden real time afgespeeld, dus inclusief idle tijd tijdens de oorspronkelijke opname van het schijfgebruik. De totaalscore is gebaseerd op de meetkundig gemiddelde tijd die het kost om alle tests te draaien, inclusief die idle-tijd. Vandaar dat bij de standaard score de resultaten van alle moderne SSD's zeer dicht bij elkaar liggen.

De Samsung 970 Pro's zijn op de Intel Optane na duidelijk de snelste ssd's die we ooit hebben getest. Samsung verslaat zijn eigen oude topmodel, de 960 Pro, met zo'n 10%. De scores liggen zoals gebruikelijk veel dichter op elkaar, maar noemenswaardig is wel dat de 970 Pro als eerste door de grens van 5100 punten breekt - wederom als we de Intel Optane buiten beschouwing laten. Ook de 970 Evo is net wat sneller dan zijn voorganger, doch heel groot zijn de verschillen niet.

  • PCMark 8 Bandwidth
  • PCMark8 Score

Naast de PCMark8 real world tests draaien we ook een drietal in-huis ontwikkelde real world benchmarks. Dit zijn traces gebaseerd op een gaming workload (GTA V en Rise of the Tomb Raider), een lichte desktop workload (Windows opstarten, Microsoft Office en Google Chrome) en een zware desktop workload (Adobe Photoshop en Adobe Lightroom). Waar PCMark8 tijdens het testen alle caches op besturingssysteem-niveau uitschakelt, laten we voor onze eigen real world benchmarks de lees- en schrijfcaches van Windows intact. Dat maakt dat deze benchmarks wellicht nóg iets meer beeld geven van de prestaties van disks in de praktijk. 

In de gaming workload zijn het opnieuw de Samsung 970 Pro's die fier bovenaan staan, terwijl de 970 Evo juist nipt trager is dan zijn voorgangers. Hetzelfde zien we in de twee desktop workloads.

  • Gaming workload
  • Light workload
  • Heavy workload


Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*