MSI Optix MPG27CQ review: gaming monitor met functionele RGB?!

Alles goed, behalve de responstijden

Door


Conclusie

MSI maakten een dappere maar ook logische stap met de introductie van gaming monitoren. De MPG27CQ is het eerste model dat we ontvingen en in grote lijnen doet het bijna alles goed. Vormgeving, ergonomie en aansluitingen zullen de doelgroep aanspreken, de gekozen resolutie, paneeltechniek en verversingsfrequentie evenzeer. Het platform van Samsung is naar onze mening een uitstekende basis, want van bewezen en hoge kwaliteit, met duidelijke voordelen dankzij de gebruikte va-techniek en anti-motion-blur voorziening. Ook de afregeling van het paneel is qua kleurweergave dik in orde, met mooi verzadigde en accurate kleuren.

Helaas gaat MSI flink de mist in met de afstelling van de responstijden en overdrive - standaard is het paneel veel te traag om 144 Hz waar te maken, met overdrive minimaal actief zien we een extreme reductie in responstijden (goed) maar ook zeer hoge overshoot (slecht). Input lag is dan weer afwezig. Wie gevoelig is voor ghosting of overdrive artefacten zouden we dit scherm dan ook niet aanraden. 

Het is jammer dat MSI zo te hard van stapel loopt in zijn streven de perfecte gamingmonitor te bieden. Op papier is de MPG27CQ een interessant alternatief voor de Samsung C27HG70 - dat model biedt hdr-ondersteuning, maar heeft een kleiner Freesync-bereik en enige input lag, terwijl de prijs gemiddeld ook wat hoger ligt. MSI stelt daar bovendien GameSense en een goede eigen toepassing voor de bediening tegenover. De responstijden van Samsung zijn echter onberispelijk afgesteld en dat telt voor een gamingmonitor zwaar - juist hier laat de MPG27CQ het afweten.

De MAG27CQ is potentieel een aantrekkelijker (vergelijkbare specificaties voor een beduidend lagere prijs) keuze, maar dat model hebben we nog niet kunnen testen. Vooralsnog zijn we benieuwd naar toekomstige modellen van het merk, maar blijven de awards voor de MPG27CQ in de kast.

MSI Optix MPG27CQ


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

MSI Optix MPG27CQ

27 inch, 2560x1440, 109 ppi, VA / MVA / PVA, Gebogen scherm, AMD FreeSync, 144 Hz, HDMI, DisplayPort, 1 ms, 400 cd/m², 3000 : 1

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

487,99 €

gem. 505,85 €
9 shops, 7x voorraad

Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*