4K projectoren: zes ‘ultra hd’ beamers getest

Groot én superscherp beeld met 4K projectie

Door


Conclusie

Alle geteste projectoren bieden duidelijk betere beeldscherpte dan normale full hd-modellen, en benaderen de beeldscherpte van een échte ultra hd-weergever. Hoewel de native resolutie van de projectoren van Acer en Optoma hoger is dan die van de geteste modellen van Benq en Epson, zijn de verschillen bij weergave van film en videomateriaal nauwelijks zichtbaar. Qua beeldscherpte beoordelen we alle modellen daarom zonder meer als ‘goed’, waarbij we de beeldverwerking van de modellen van Epson beter vinden dan die van de concurrentie, waardoor de Epson projectoren in sommige gevallen een gedetailleerder beeld produceren ondanks de lagere native resolutie van de chip.

Wegen we alle voors- en tegens af, dan is de Epson TW9300W daarom zonder meer onze favoriet. Deze 3100 euro kostende projector biedt met afstand de beste zwartweergave van alle geteste modellen, wat in combinatie met de prima lichtopbrengst ook zorgt voor het hoogste contrast. Hoewel wij hdr op projectoren weinig tot geen meerwaarde vinden hebben, komt het bij de TW9300W wel het beste tot zijn recht. Stel je overigens geen prijs op de draadloze HDMI-zender die met de TW9300W wordt meegeleverd, dan biedt de 250 euro goedkopere TW9300 exact dezelfde beeldkwaliteit.

Wil je minder geld uitgeven en gebruik je de projector in een niet geheel verduisterde ruimte, dan is Benq’s W1700 een prima keuze. Het zwartniveau van deze beamer valt tegen, maar de grijs- en kleurweergave is goed en de projector laat bij 4K weergave een prettig scherp beeld zien.

Voor een zo helder mogelijk beeld is de Optoma UHZ65 de beste keuze van de geteste projectoren. Bijkomend voordeel van dit model is dat de lasermodule die voor de verlichting zorgt een erg lange levensduur heeft, wat vooral een voordeel is als de beamer veel gebruikt wordt.


Lees ook deze projector artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*