4K projectoren: zes ‘ultra hd’ beamers getest

Groot én superscherp beeld met 4K projectie

Door


HDR? Niet echt…

Alle projectoren die wij in deze test bespreken, zijn geschikt voor het weergeven van HDR10-signalen met een groot dynamisch bereik. Hdr biedt de mogelijkheid om een groter bereik van helderheidsschakeringen weer te geven, waarbij in de praktijk vooral in lichte delen het beeld niet snel uitbijt door overbelichting. Bij duurdere televisies met voldoende lichtopbrengst biedt hdr duidelijk zichtbare verbetering van de beeldkwaliteit, maar bij de projectoren ligt dat helaas anders.

Projectoren kampen namelijk met twee problemen die goede hdr-weergave in de weg staan. Ten eerste hebben de meeste beamers een laag contrast, als gevolg van matige zwartweergave en een lage piekhelderheid. Dat tweede punt is meteen het tweede probleem: omdat de piekhelderheid in vergelijking met televisies heel laag is, hebben projectoren weinig of geen helderheid ‘over’ om highlights met extra punch weer te geven. Om highlights toch duidelijk helderder weer te geven dan de rest van het beeld, moet de gemiddelde helderheid eigenlijk teruggebracht worden. In een goed verduisterde ruimte zou dat geen probleem zijn, ware het niet dat het matige zwartniveau van de meeste beamers dan juist zorgt voor een washed out en contrastarm beeld.

In de praktijk bieden de projectoren verschillende hdr-presets om dit probleem te verminderen, door de gemiddelde helderheid juist weer te verhogen. Nadeel is dat het beeld hierdoor feitelijk weer gewoon op een normaal SDR-signaal gaat lijken. De gemiddelde helderheid is immers hoger, maar het verschil tussen de gemiddelde en de piekhelderheid neemt af.

Tijden onze test hebben we op alle projectoren een uiteenlopende selectie aan hdr-materiaal bekeken. De conclusie die we op basis van onze ervaring kunnen trekken is dat hdr – in ieder geval bij deze beamers – feitelijk geen meerwaarde biedt. Het is leuk dat het technisch ondersteund wordt, maar in de praktijk biedt wordt de ervaring er niet beter door.


Lees ook deze projector artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*