4K projectoren: zes ‘ultra hd’ beamers getest

Groot én superscherp beeld met 4K projectie

Door


Testprocedure

Voor deze test nodigden de fabrikanten uit om een of meerdere 'betaalbare' 4K projectoren aan te leveren. Betaalbaar is en blijft hierbij voorlopig een rekbaar begrip, want het goedkoopste model uit de test kost nog altijd 1500 euro. De eerste 4k-projectoren die een paar jaar geleden op de markt verschenen gingen echter voor meer dan 10000 euro over de toonbank.

Acer, Benq, Epson en Optoma gaven gehoor aan onze oproep, waarbij die laatste niet alleen een projector met een normale lamp als  lichtbron instuurde, maar ons ook een model met een laserlichtbron leverde. Die laatste, de UHZ65 is met een winkelprijs van 5000 euro wel een stuk duurder dan de overige modellen, maar wij vonden het toch de moeite waard dit model mee te nemen in de test.

We hebben alle projectoren zowel aan een real-world test onderworpen waarbij  soorten hd- en ultra hd-beelden hebben bekeken. Daarnaast hebben we helderheid, contrast gammaverloop en kleurweergave gemeten met een X-Rite i1 Pro 2 spectrofotometer en Calman 5 software.  Die testresultaten onder andere in Delta E scores voor het grijsverloop het de kleurweergave. Delta E is een manier om afwijkingen weer te geven en een hogere Delta E betekent een grotere afwijking van de gewenste weergave. Als vuistregel kan je aanhouden dat Delta E waarden lager dan 3 in de praktijk niet waarneembaar zijn met het blote oog, terwijl alles onder 5 als 'goed' aangemerkt kan worden. Je vindt de Delta E waarden terug in de tabel aan het eind van dit artikel, maar ook in de tekst zullen we hieraan refereren.

Voor de gamers onder ons hebben we van alle modellen ook de input lag gemeten met een Leo Bodnar input lag-tester. Bij de resultaten van de input lag test bij de dlp-modellen moeten we echter een kleine slag om de arm houden. Onze input lag tester had namelijk de nodige problemen om goede metingen uit te voeren bij  alle dlp-modellen, wat waarschijnlijk komt door de manier waarop deze beamers het beeld uit afzonderlijke rode, groene en blauwe elementen opbouwen. De resultaten zijn in de tabel terug te vinden, maar we aarzelen om hier harde conclusies aan te verbinden.

Als laatste hebben we van alle projectoren ook het energieverbruik in zowel de high-power als de low-power / eco-modus in kaart gebracht, en hebben we het geluidsniveau op één meter afstand, recht voor de projector gemeten.

Alle specificaties en testresultaten vind je terug in deze tabel, op de volgende pagina's bespreken we alle projectoren ook los van elkaar.

Aansluitingen

Normaal gesproken zouden we bij round-ups als deze voor alle apparaten afzonderlijk bespreken wat voor aansluitingen je erop terug vindt, maar in dit geval zou dat een overbodige exercitie zijn. Buiten een D-Sub ingang voor analoge vga-signalen zijn alle geteste modellen namelijk voorzien van twee hdmi-ingangen, waarbij er in alle gevallen één geschikt is voor 4K signalen met hdcp 2.2, de nieuwste versie van digitale kopieerbeveiliging die onder andere gebruikt wordt bij Utra HD Blu-ray. Twee ingangen – waarvan feitelijk maar één volwaardige – klinkt wellicht wat weinig, maar het geeft aan dat deze apparaten niet bedoeld zijn als spil in een home theater, maar echt als laatste schakel in een keten waarbij bijvoorbeeld een receiver dienst doet om signalen van verschillende bronnen te schakelen.


Lees ook deze projector artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*