4K projectoren: zes ‘ultra hd’ beamers getest

Groot én superscherp beeld met 4K projectie

Door


Acer V7850

Acer heeft inmiddels een aardig aanbod aan 4k -rojectoren en op onze website kan je onder andere een review terugvinden van V9800, een 3600 euro kostend high-end model. Voor deze vergelijking bekijken we de V7850, een model met een gemiddelde winkelprijs van net geen 2900 euro. De V7850 is voorzien van een 0,67 inch 4K dlp-chip met een resolutie van 2716x1528 pixels. De V78050 is  een relatief compacte projector met een gewicht van iets meer dan 5 kilo. Het geheel witte apparaat beschikt over een zoomlens met een bereik van 1,6x die voorzien is van verticale lens shift. Hierdoor is het beeld in zijn geheel omhoog of omlaag te bewegen, zonder dat hierbij vertekening  in de vorm van trapezevorming ontstaat. Lens shift biedt hierdoor meer vrijheid bij plaatsing van de beamer. In het geval van de V7850 is de lensverschuiving overigens beperkt en alleen mogelijk naar boven, de onderkant van het beeld is dus altijd minimaal op de hoogte van de projector zelf.

Acer V7850

Als we de projector inschakelen en door het menu bladeren, valt op dat Acer veel keuzeopties biedt met onder andere een groot aantal kleur- en gamma-instellingen. De projector beschikt bovendien over AcuColor en AcuMotion, technologieën die respectievelijk helpen om kleuren te optimaliseren en tussenbeelden uitrekenen om – vooral bij 24 en 25 fps filmmateriaal – tot een vloeiender weergave te komen. AcuColor werkt vrij aardig, al voegt het zeker bij gebruik van goed bronmateriaal weinig toe. Van AcuMotion zijn wij geen fan. De interpolatie zorgt voor het bekende soap opera-effect waardoor film op video gaat lijken; bovendien zijn de berekende tussenbeelden niet foutloos, met zichtbare artefacten als gevolg.

Acer V7850

We meten de projector door in de 'Rec709' modus, omdat deze het meest nauwkeurige grijsverloop laat zien. De gemiddelde Delta E bij metingen van het grijsverloop tussen zwart en helemaal wit komt uit op een keurige 2,4. Ook de kleurweergave van de Acer V7850 is erg goed. Waar veel dlp-projectoren inboeten op kleurweergave ten faveure van een zo hoog mogelijke helderheid, is de balans tussen kleur en wit bij deze beamer in de Rec709 modus gewoon uitstekend. Net als de andere dlp-projectoren uit de test blijkt de zwartweergave helaas de achilleshiel van de V7850. Hoewel dlp in theorie in staat moet zijn tot zeer diep zwart zien we dat bij dit model niet terug, wat resulteert in een gemeten contrastwaarde van 849:1.

Acer V7850

Acer V7850

Acer V7850

Acer V7850

Acer V7850


Lees ook deze projector artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*