4K projectoren: zes ‘ultra hd’ beamers getest

Groot én superscherp beeld met 4K projectie

Door


Benq W1700

De goedkoopste projector uit de test is afkomstig van Benq. De nieuwe BenQ W1700 heeft een winkelprijs van ongeveer 1500 euro en is  daarmee de enige projector uit de test die onder de 2000 euro grens blijft. De W1700 is ook het compactste en lichtste model uit het testveld, en is de enige die wij als 'makkelijk mee te nemen' zouden bestempelen. Ook Benq maakt gebruik van een dlp-chip die door middel van pixel shifting ultra hd-beelden genereert en hierbij dus hetzelfde trucje toepast als Acer. De chip die Benq gebruikt is echter een kleiner model, met een diagonaal van 0,47 inch en een lagere native resolutie van 1920x1080 beeldpunten.

BenQ W1700

Om de projector compact en betaalbaar te houden is ook het lenssysteem relatief eenvoudig gehouden. De maximale zoomfactor is slechts 1,2x en lens shift ontbreekt bij de W1700. Deze combinatie van factoren maakt dat de plaatsing van de projector nauw luistert en je minder speelruimte hebt dan bij de andere modellen in deze test.

Over de beeldkwaliteit van de beamer zijn we positief. Het scherpstellen luistert erg nauw, maar de beeldscherpte bij weergave van 4K video is gewoon prima. Benq gebruikt een RGBRGB kleurwiel zonder transparant deel, wat de kleurweergave ten goede komt. De projector beschikt over verschillende beeldmodi en heeft ook een color enhancer functie, die kleuren wat extra aanzet en een flesh tone optie om huiskleuren wat voller te maken. Wat ons betreft zijn het beide opties die je – zeker in combinatie met goed bronmateriaal – beter uit kunt laten als je een zo realistisch mogelijk beeld wilt hebben.

BenQ W1700

Als we de testresultaten bekijken, zien we direct waar deze relatief goedkope projector punten laat liggen. De zwartwaarde is namelijk bijzonder matig, een gevolg van de gebruikte dlp-chip. Bij projectie van een 1 m² groot beeld meten we bijna 0,7 cd/m² bij een volledig zwart beeld. Dat is niet zwart, maar gewoon grijs. De helderheid van de projector houdt ook niet over, waardoor het contrast uitkomt op een zeer matige 438:1, de slechtste score uit de test. Dat is jammer, want het grijsverloop is met een gemiddelde Delta E van 1,0 vrijwel perfect en ook de kleurweergave is erg goed. Dat maakt de W1700 eigenlijk vooral geschikt voor ruimtes die niet helemaal donker, maar zeker ook niet te helder zijn.

BenQ W1700

BenQ W1700

BenQ W1700

BenQ W1700

BenQ W1700

BenQ W1700


Lees ook deze projector artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*