4K projectoren: zes ‘ultra hd’ beamers getest

Groot én superscherp beeld met 4K projectie

Door


Epson EH-TW7300 en TW9300W

Van Epson ontvingen we twee projectoren die op het eerste gezicht identiek lijken. De EH-TW7300 en EH-TW9300W zijn enorme apparaten met een gewicht van elf kilo. Hoewel je het er aan de buitenkant niet vanaf ziet is de TW9300W met gemiddeld 3100 euro echter aanzienlijk duurder dan de TW7300, die voor ongeveer 2200 euro te koop is. Dat prijsverschil zit hem onder de kap, in een tweetal technische verschillen. De optische engine van de TW9300W is van een betere specificatie, wat zich in de praktijk uit in een aanzienlijk hoger contrast. Het andere belangrijke verschil tussen de twee projectoren wordt verklaard doordat de TW9300W wordt geleverd met een draadloze HDMI-module, die het mogelijk maakt om HDMI signalen draadloos naar de projector te sturen. Handig wanneer al je apparatuur vóór in de ruimte staat, terwijl de projector achterin aan het plafond hangt. Epson heeft overigens ook nog een tussenmodel, de TW9300 (zonder W-achtervoegsel). Deze beamer heeft dezelfde optische engine als de TW9300, maar mist de draadloze module.

Epson EH-TW9300W

Beide projectoren maken gebruik van Epson’s eigen lcd-technologie, waarbij ‘complete’ beelden met alle kleurinformatie op het scherm belanden. Eventuele regenboog-effecten zijn bij deze projectoren dus niet van toepassing. Beide projectoren beschikken bovendien over een zeer flexibel lenssysteem dat een zoombereik van maar liefst 2,1x biedt, en zowel horizontale als verticale lens shift biedt. De lensmodules van beide projectoren zijn bovendien gemotoriseerd, wat zeer precieze afstelling mogelijk maakt. Een ander voordeel van de gemotoriseerde lens is dat je verschillende presets kunt opslaan. Dat is handig voor mensen die met een constante hoogte willen projecteren. Voor 16:9 beeldmateriaal kan je op die manier een andere zoom-preset maken dan voor cinemascope materiaal.

Epsons projectoren bieden een veelheid aan instellingen, waarbij je de 4K enhancement bovendien kunt in en uitschakelen. Inschakelen levert eigenlijk in alle gevallen voordeel op, want ook full hd-materiaal kan door slimme beeldverwerking (iets) aan scherpte winnen. Epson biedt sowieso uitgebreide mogelijkheden om zaken als verscherping en ruisonderdrukking te tunen, liefhebbers kunnen hun hart hiermee ophalen.

De TW7300 en TW9300W bieden meerdere beeldpresets, waaronder twee cinemamodi waarin een fysiek kleurfilter in het lichtpad wordt geschoven, waardoor het kleurbereik wat groter wordt. Wat opvalt als we beide projectoren doormeten is dat het kleurbereik in de ‘natural’ mode groot genoeg is voor normaal videomateriaal, terwijl de cinema modi een aanzienlijk donkerder beeld bieden, waarbij de grijs- en kleurfouten zonder kalibratie bovendien groter blijken te zijn dan in de natural modus. Wij hebben onze metingen dus uitgevoerd in de natural modus, waarbij de TW7300 en TW900W respectievelijk Delta E waarden van 3,4 en 3,7 voor het grijsverloop laten noteren. De gemiddelde kleurafwijking van beide apparaten is met Delta E’s van 2,0 en 1,4 gewoon uitstekend. Hoewel de TW9300W volgens opgave van Epson een iets hogere helderheid zou moeten hebben dan zijn kleine broer, zien wij dat in de praktijk niet terug. Beide apparaten zijn overigens lekker helder, met ongeveer dubbel zoveel lichtopbrengst als de hiervoor besproken modellen van Acer en Benq.

Waar we wel een verschil tussen beide Epsons zien is bij het zwartniveau dat de projectoren weten te behalen. Waar de TW7300 bij zwartweergave van een 1 m² groot beeld blijft steken op 0,36 cd/m², doet de TW900 het een heel stuk beter met 0,1 cd/m². Het contrast van de TW9300W is met 5850:1 dan ook met afstand het hoogst van alle geteste projectoren, en dat is nog zonder dat de mechanische iris van de projector is ingeschakeld.

EH-TW9300W

Epson EH-TW9300W

Epson EH-TW9300W

Epson EH-TW9300W

Epson EH-TW9300W

Epson EH-TW9300W

Epson EH-TW9300W

 

EH-TW7300

Epson EH-TW7300

Epson EH-TW7300

Epson EH-TW7300

Epson EH-TW7300

Epson EH-TW7300

Epson EH-TW7300


Lees ook deze projector artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*