4K projectoren: zes ‘ultra hd’ beamers getest

Groot én superscherp beeld met 4K projectie

Door


Optoma UHD60

Ook Optoma voorzag ons van twee projectoren die ondanks duidelijke uiterlijke verschillen, toch veel met elkaar gemeen hebben. De UHD60 is het 4k-instapmodel van Optoma, met een gemiddelde winkelprijs van 2000 euro. De projector belooft een helderheid van 3000 lumen en in de praktijk blijkt het apparaat ook daadwerkelijk een helder plaatje te kunnen projecteren. Optoma maakt echter gebruik van een kleurenwiel met een transparante sectie. Hierdoor neem de helderheid van witte elementen toe, maar kleuren blijven daarbij achter waardoor een wat vaal en kleurloos beeld ontstaat. Dit is op te lossen door de briljant color functie uit te schakelen. Hierdoor neemt de helderheid af, maar klopt de balans tussen wit en kleuren veel beter. Wij testten de projector om die reden met briljant color uit.

Optoma UHD60

Qua instelmogelijkheden is de beamer redelijk bedeeld. Het lenssysteem biedt een zoomfactor van 1,6x en biedt verticale lensverstelling. De ultra detail functie weet op een zinnige manier verscherping toe te passen, zonder dat dit leidt tot duidelijk zichtbare artefacten. De UHD60 biedt dan vrij goede beeldkwaliteit en nog altijd prima helderheid en een redelijk contrast van bijna 1000:1. Ook de grijsweergave is met een gemiddelde Delta E van 4,3 nog goed te noemen, de Delta E voor de kleurweergave komt uit op 5,6. Niet slecht, maar dus wel boven de grens van 5 die wij als wenselijk aanhouden.

Optoma UHD60

Optoma UHD60

Optoma UHD60

Optoma UHD60

Optoma UHD60

Optoma UHD60


Lees ook deze projector artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*