4K projectoren: zes ‘ultra hd’ beamers getest

Groot én superscherp beeld met 4K projectie

Door


Optoma UHZ65

De UHZ65 is met zijn winkelprijs van bijna 4400 euro de duurste projector uit de test. Hoewel de projector uiterlijk niet lijkt op de UHD60, is het vooral het omhulsel van de behuizing die verschilt, de optische engine van beide beamers vertoont sterke gelijkenissen. Ook de UHZ65 biedt dus 1,6x zoom en verticale lens shift. Het belangrijkste verschil zit hem echter in de lichtbron, want de UHZ65 maakt gebruik van laserverlichting. Het voordeel hiervan is tweeledig. Ten eerste gaat een lasermodule veel langer mee dan een traditionele lamp. Waar de andere projectoren in de hoge lampstand een opgegeven levensduur van maximaal 4000 uur hebben voordat de helderheid gehalveerd is, moet de lasermodule van de UHZ65 maar liefst 20.000 uur meegaan. Een ander voordeel is dat een laser gemoduleerd kan worden. In een donkere scene kan de lichtopbrengst razendsnel verlaagd worden, met betere (dynamische) zwartwaarden als gevolg.

Optoma UHZ65

De UHZ65 heeft nog een voordeel ten opzichte van de UHD60, en dat is betere beeldverwerking. De UHZ65 biedt namelijk functie als kleur- en contrastoptimalisatie en beeldinterpolatie, functies die de UHD60 moet missen.

Als we de UHZ54 doormeten zien we bovendien dat het met enige afstand de helderste projector uit de test is. De zwartweergave is zeker niet perfect, maar het contrast komt desondanks uit op bijna 2000:1. Opvallend genoeg is het grijsverloop bij deze projector wat tegenvallend, met een beeld dat naar blauw neigt en een te hoog gamma heeft. Middels kalibratie is dit wel goed te krijgen, maar standaard scoort de UHZ65 op dit punt het minst van alle geteste modellen. De kleurweergave is daarentegen wel goed, al heeft de projector dankzij zijn laserlichtbron een groter kleurbereik dan de Rec.709 norm voorschrijft, met licht overdreven aangezette kleuren als gevolg.

Optoma UHZ65

Optoma UHZ65

Optoma UHZ65

Optoma UHZ65

Optoma UHZ65

Optoma UHZ65


Lees ook deze projector artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*