AMD A320 moederborden review: ideaal voor je APU!

Zes spotgoedkope socket AM4-moederborden getest

Door


Inleiding

Er valt genoeg te kiezen als je aan het shoppen bent voor een socket AM4-moederbord. Velen lieten de instap A320-chipset door het gebrek aan interessante apu's van AMD links liggen, maar sinds de lancering van Raven Ridge is zo'n betaalbaar bordje opeens best aantrekkelijk. Wij testten zes AMD A320-moederborden, in prijs uiteenlopend van iets meer dan 50 tot 75 euro.


Gigabyte A320M-S2H ASUS Prime A320M-A
De Gigabyte A320M-S2H en ASUS Prime A320M-A zijn respectievelijk
het goedkoopste en het duurste moederbord uit deze test.

Bij de lancering van Ryzen introduceerde AMD een drietal chipsets voor socket AM4. Voor high-end systemen was er X370 (inmiddels opgevolgd door X470), voor middenklassers B350 en voor instapsystemen A320. Tijdens de presentatie maakte AMD er geen geheim van dat A320 voornamelijk was bedoeld voor goedkope pc's met een apu, oftewel een processor met een geïntegreerde videokaart.

Lange tijd was Bristol Ridge de enige apu voor socket AM4 die AMD in zijn assortiment had, maar erg populair was die serie (met de AMD A12-9800 als topmodel) niet. Deze apu's maakten nog gebruik van de Bulldozer-architectuur en presteerden daarom slecht, terwijl ze ook nog eens veel stroom verbruikten. In februari kwam AMD echter met de Raven Ridge-apu's, die de veel snellere Zen-architectuur combineren met een Vega-gpu. Voor een betaalbare all-round pc maakt dat platform een stuk meer sense.

ASRock A320M Pro4 MSI A320M Grenade
De ASRock A320M Pro4 en MSI A320M Grenade.

Voor deze test vroegen we de vier grote moederbordfabrikanten om A320-moederborden in te sturen. Daar gaven ze allemaal gehoor aan, ASRock en Gigabyte zelfs met twee modellen. Het goedkoopste bord uit de test is nipt de Gigabyte A320M-S2H, die je al vanaf 51 euro kan aanschaffen. ASUS levert met zijn gemiddeld 75 euro kostende Prime A320M-A het duurste A320-bord af, al is dat in vergelijking met veel B350-moederborden nog altijd zeer betaalbaar.


Lees ook deze moederbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*