Dit zijn de beste routers en multi-room wifi-systemen

Koopgids voor iedereen die een nieuwe (mesh)router zoekt

Door


Waarom je nu een nieuwe router moet kopen

In wezen is het niet verrassend dat de meeste mensen eerder over een nieuwe, modern uitgeruste laptop of desktop dromen dan over het vervangen van de niet zelden stokoude (provider)router die ergens achter in een kast stof staat te verzamelen. Zo'n potsierlijk vormgegeven apparaat met al die uitstekende antennes spreekt voor de meesten nou eenmaal minder tot de verbeelding dan een ranke laptop of bliksemsnelle desktop. Begrijpelijk, maar daarom niet minder spijtig. De router is tenslotte het apparaat dat verantwoordelijk is voor je thuisnetwerk, dat het liefst zowel snel, betrouwbaar als dekkend moet zijn. Dat is zeker geen makkelijke taak, omdat we wonen in huizen met vaak dikke muren van steen of beton, in drukke steden met bijna evenveel netwerken als mensen die dicht op elkaar uitzenden en met steeds meer apparaten die bandbreedte opeisen. 

In veel huishoudens zijn de modemrouters die men ooit van de provider heeft gekregen verantwoordelijk voor het netwerk. Veel van deze apparaten zijn vriendelijk gezegd niet toegerust om dergelijke uitdagingen op een adequate manier te lijf te gaan, wat onherroepelijk leidt tot een ontoereikend netwerk waar de gebruikers zich aan zullen ergeren. Natuurlijk zijn er ook genoeg mensen die een provider-apparaat hebben ingeruild voor een eigen router, maar ook in dat geval zit je niet automatisch goed.    


Overzicht draadloze netwerkstandaarden 

802.11ac wave 2 vs. 802.11ax

De huidige wifi-standaard is 802.11ac (wave 1), die in 2009 officieel werd gecertificeerd. In 2015 zagen we met de certificering van wave 2 de laatste grote iteratie van 802.11ac worden vastgelegd en met de op handen zijnde introductie van de opvolger 802.11ax kunnen we stellen dat 802.11ac volledig is uitgewerkt. Dat betekent in feite dat nu de beste tijd is om een 802.11ac (wave 2) router te kopen; de techniek is volledig ontwikkeld én de markt heeft bovendien de tijd gehad om de prijzen te normaliseren. Bovendien zal de uitrol van 802.11ax met de nodige kinderziektes, prijsgekte en technische ontwikkelingen waarschijnlijk jaren gaan duren.

Welke (mesh)router past bij mij

We kunnen zodoende een ieder die niet geheel tevreden is over zijn of haar huidige netwerkbeheerder van harte aanbevelen een nieuwe router aan te schaffen. Daarbij ontkom je in de huidige tijd niet aan om een keuze te maken tussen een reguliere, stand alone router en een multi-room wifi-systeem, ook wel aangeboden onder de noemer mesh. Aangezien geen situatie hetzelfde is kunnen we hier slechts richtlijnen voor geven, je zal zelf moeten afwegen wat voor jou het beste is.

Simpel gezegd is een gewone router meestal afdoende voor een kleine tot middelgrote woning van één of twee verdiepingen waarin de router het liefst zo centraal mogelijk kan worden geplaatst. Woon je een kast van een huis met drie of meer verdiepingen, een afwijkend ingedeeld kasteel of betonnen bunker is een multi-room wifi-systeem waarschijnlijk meer iets voor jou. Een mesh-systeem kan door gebruik te maken van diverse steunpunten (nodes) het wifi-signaal tot in de verste uithoeken van je woning brengen, zonder de nadelen die kleven aan bijvoorbeeld wifi-repeaters, range extenders en powerline-adapters.


Vergelijken

In deze review besproken 66 producten

  Meer producten (66)  

Dossier

Lees ook deze router artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*