GPU Update: 30 3D-chips hertest

Resultaten van 2000 benchmarks nader bekeken

Door


Conclusie

Om het overzicht van de Prestatiescores af te sluiten en te koppelen aan conclusies voor de beste prijs-prestatieverhoudingen, zouden we normaal gesproken de rekenmachine er nog eens bij pakken. Dan zouden we per resolutie en per prijspunt de aanraders kunnen aanwijzen op basis van onze testresultaten.

Zoals je ongetwijfeld niet is ontgaan, maakt de wereld van videokaarten momenteel echter een bijzondere tijd door. Door de mininghype van 2017, die zich overigens vrolijk voortzet in 2018, zijn de prijzen van de grafische rekenmonstertjes hoger dan ten tijde van de introductie van de betreffende chips. Miners kopen veel meer videokaarten dan gamers doen voor hun systeem, en zijn in de regel bereid meer geld voor neer te leggen. Daarnaast zijn alle onderdelen, waaronder werkgeheugen, duurder geworden door mondiale schaarste. Deze schaarste is niet snel opgelost omdat het bouwen van nieuwe fabrieken en productiebanden niet in korte tijd te realiseren valt.

Onvoorspelbare prijzen

Hogere prijzen zijn één ding, maar deze prijzen zijn ook nog eens onbestendig en onvoorspelbaar. Dat maakt het voor ons momenteel lastig om aan te wijzen welke videokaart de beste keuze is voor een resolutie. De prijzen van twee aan elkaar gewaagde gpu’s kunnen zich morgen totaal anders tot elkaar verhouden dan vandaag de dag het geval is – en zeker is een verschil tussen moment van schrijven en van publicatie niet ondenkbaar.

Bij onze volgende grote hertest met nieuwe drivers zullen we niet alleen opnieuw de balans opmaken wat betreft de prestaties, ook hopen we tegen die tijd uitspraken te kunnen doen over een gezondere en meer gestabiliseerde markt. Als de productie van de onderdelen toeneemt, kan dat de boel enigszins verlichten. Maar het kan ook zomaar zijn dat meerdere cryptocurrencies flink onderuit gaan, óf dat het juist de ASICs zijn die videokaarten voor de miners overbodig maken. Tot die tijd blijft het koffiedik kijken als het om de prijzen gaat, en is het enige juiste advies: geef niet meer uit dan wat je gebudgetteerd hebt om te gamen, speel met wat lagere kwaliteitsinstellingen en/of investeer in een monitor met Freesync of G-Sync in plaats van in een nieuwe videokaart: van een goed beeldscherm heb je immers vermoedelijk langer plezier.

Alle testresultaten

Wil je alle onderliggende testresultaten zien? Klik hier voor een uitgebreide vergelijkingstabel. De nieuwe benchmarks vind je onder het kopje "Benchmarks 2018-1".


Dossier

Lees ook deze 3d-chip artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*