GPU Update: 30 3D-chips hertest

Resultaten van 2000 benchmarks nader bekeken

Door


Testsysteem en -procedure

De videokaarten worden niet alleen met dezelfde driver (per fabrikant) getest, maar uiteraard ook op een gestandaardiseerd testsysteem. Dit bestaat uit een Intel Core i9 7900X 10-core processor met 20 threads, geplaatst op een ASUS X299-XE Gaming moederbord. Deze is overgeklokt naar 4,5 GHz op alle cores, waarmee de processor zo min mogelijk een bottleneck is voor de geteste videokaarten. Waterkoeling met een 480mm-radiator zorgt dat de flinke overklok op de deca-core in bedwang wordt gehouden. Als werkgeheugen gebruiken we 32 GB DDR4-3200 CL14 in de vorm van Trident Z-geheugenmodules van G.Skill. Als ssd’s voor het besturingsysteem en de games gebruiken we een Samsung 840 Evo 1TB. We draaien Windows 10 64-bits op versie 1709 (build 16299.309).

Voorafgaand aan het plaatsen en installeren van een videokaart maken wij eerst een vorige driverinstallatie schoon met behulp van DDU (Driver Display Uninstaller, altijd de nieuwste versie) in de veilige modus van Windows. Zo wordt voorkomen dat restanten van oudere of andere drivers eventuele conflicten veroorzaken. Na installatie controleren we dat elke videokaart op referentiesnelheden draait. Indien dat niet het geval is, bijvoorbeeld bij een 3D-chip waarvan geen referentiemodel bestaat, passen we dit aan.

Turbofunctionaliteit laten we wel met rust, waardoor het alsnog mogelijk is om boven de referentiekloksnelheid uit te komen, zoals we bij Nvidia-kaarten regelmatig zien gebeuren. Bovendien veranderen we ook niets aan de ventilatorinstellingen, waardoor het standaard fanprofiel verantwoordelijk is voor voldoende koeling op de grafische chip. Indien de grafische kaart niet in staat is zichzelf voldoende te koelen en overhit raakt, zal dat significante invloed hebben op de prestaties. In dat geval kaarten wij dat ook aan in de bespreking van de resultaten.


Dossier

Lees ook deze 3d-chip artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*