GPU Update: 30 3D-chips hertest

Resultaten van 2000 benchmarks nader bekeken

Door


Gebalanceerde benchmarks

Voor de 3D-chips gebruiken we een vaste testsuite met zowel synthetische benchmarks als echte games. Eens per kwartaal nemen we relevantie en actualiteit door, om waar nodig aanpassingen te doen. De synthetische benchmarks zijn op dit moment 3DMark Firestrike, (Normal, Extreme en Ultra), Timespy en Unigine Superposition. Als games hebben we gekozen voor: Battlefield 1 (DX12, 2016), Doom (Vulkan, 2016), F1 2017 (DX11, 2017), Forza Motorsport 7 (DX12, 2017), Ghost Recon: Wildlands (DX11, 2017), Grand Theft Auto V (DX11, 2015), Rise of the Tomb Raider (DX12, 2016), The Division (DX12, 2016), The Witcher 3 (DX11, 2015).

Uitgangspunt van de selectie is dat deze een combinatie moet zijn van actuele 3D api’s, niet de architectuur van een specifieke fabrikant mag bevoordelen en bij voorkeur een goede mix van genres moet bevatten, ten einde zo representatief mogelijk te zijn. Daarnaast moet het benchmarken niet te veel tijd kosten; een ingebouwde test heeft de voorkeur, als dat niet werkt moet er een goed testtraject mogelijk zijn dat we kunnen reproduceren en meten met de Fraps software. We gebruiken zo modern mogelijke games, maar daarbij moeten we wel opmerken dat té moderne games zelden geschikt zijn omdat die na verschijnen nog flink beïnvloed worden door updates van de game zelf en drivers van de fabrikanten. Bovendien proberen we ook een paar evergreens mee te nemen, titels die zo populair zijn dat ze ook jaren na verschijnen nog worden gespeeld. Het is altijd een uitdaging om aan al deze zaken te voldoen met een selectie van tien games, zoveel mag duidelijk zijn.

Balans

Wie onze selectie van games bekijkt, zal opvallen dat er titels bijzitten die op ofwel AMD- ofwel Nvidia-hardware beter draaien dan op die van de concurrent. Desondanks kiezen wij er toch voor deze games onderdeel te maken van onze benchmarksuite. De gedachte hierachter is dat de games gezamenlijk op een Prestatiescore uitkomen, die zo een goede gebalanceerde weergave geeft van de prestaties in de meeste games. Er zullen immers altijd games uitkomen die in samenwerking met AMD of Nvidia tot stand zijn gekomen, of games die simpelweg beter op één van de twee draaien. Zo worden in onze selectie Ghost Recon: Wildlands en Grand Theft Auto 5 (beter op Nvidia) effectief weggestreept door Doom op Vulkan en Forza Motorsport 7 (beter op AMD). Op deze manier bieden we een gedegen overzicht, dat een gebalanceerde blik op de prestaties van AMD en Nvidia biedt zonder populaire moderne games weg te moeten laten uit de selectie vanwege een performance bias.
We bespreken onze huidige selectie van games hieronder beknopt.


Dossier

Lees ook deze 3d-chip artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*